Граничният контрол ще може да спира влизането на заразени хора

Граничният контрол ще може да спира влизането на заразени хора

Нови изисквания за здравен контрол се въвеждат на граничните пунктове заради присъединяването ни към Европейския съюз. Вече ще се прави здравна оценка на преминаващите границата хора, техните багажи, както и товари, контейнери, транспортни средства, стоки и пощенски пратки, предвижда наредба, приета от Министерски съвет в четвъртък.

Здравната оценка ще се прави по алгоритъм, който ще анализира дали ако е налице заболяване, то е опасно за общественото здраве в международен мащаб. Ако това се установи, до 48 часа трябва да бъде сезирана Световната здравна организация. Четири са заболяванията, при които задължително трябва да се алармира, ако се установи, че техен носител мине през границата -  вариола, полиомиелит, предизвикан от див вирус, ТОРС или грип, предизвикан от нов подтип на познатите основни вируси.

Съгласно наредбата министърът на здравеопазването определя т. нар. входни пунктове, в които се изгражда пълният капацитет за медицински граничен пункт. В останалите пунктове, най-вече сухоземните, този контрол ще продължи да се осъществява на функционален принцип от съответните регионални инспекции по опазване и контрол на общественото здраве.

Ако органите на граничния здравен контрол имат съмнение за лекуващи се от тежка вирусна инфекция или заразени хора, товари или превозни средства, те могат да ги изолират.

Граничният здравен контрол може също така да откаже влизане на територията на България на болни и на лица, за които има съмнение, че са болни, както и на багажи, транспортни средства и товари, за които има съмнение, че са заразени.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?