Граничният полицай, който сгази с колата си бебе, остава в ареста

Окръжният съд в Бургас остави за постоянно в ареста граничния полицай Костадин Стоянов, който на 11 септември премаза с колата си 11-месечната Красимира в созополското село Крушевец.

Според прокурора по делото Димо Маджаров доказателствата за обвинение за причиняване на смърт по непредпазливост са налице.

”От огледите на местопроизшествието и от разпитите на свидетелите е съвсем очевидно, които точно бланкетни норми на Закона за движение по пътищата са нарушени. В момента е възведено обвинение за три от тях - пресякъл е непрекъсната линия, навлезнал е в насрещното движение, от там в пешаходна зона. Употребил е алкохол, което е безспорно”, заяви държавният обвинител.

0.3 промила алкогол в кръвта и 0.43 промила алкохол в урината на Костадин Стоянов е отчела първоначалната проба, взета два часа след инцидента. Това е под нормата и, според закона, не може да става дума за управление на автомобил в нетрезво състояние, каза защитникът на обвиняемия адвокат Благой Потеров, цитиран от БТА.

”Досега няма такъв прецедент, да се повдига обвинение преди да е готова авто-техническата експертиза. Помислете, ако е случайно събитие, ако е станала внезапно-възникнала техническа неизправност. Бързат да обвиняват човек, за когото няма доказателства, че той е извършил това престъпление”, заяви адвокатът.

Граничният полицай заяви пред съда, че съжалява и поиска да бъде пуснат на свобода. Съдия Денчо Стоянов обаче, не удовлетвори искането и наложи мярка "задържане под стража". Защитата има право да обжалва мярката в тридневен срок.

Споделяне

Още по темата

Още от България