Границата между Турция и Гърция: Сблъсъци, сълзотворен газ и водни струи

Мигрантите напредват по пътя си към Западна Европа

Сн. ЕПА/БГНЕС

Границите на Турция към Европа ще останат отворени за мигрантите, заяви в петък турският президент Реджеп Ердоган, седмица след като обяви това решение и тласна хиляди хора към границата с Гърция, която ги спира с армия и полиция. Ситуацията се усложни допълнително в четвъртък, когато Турция прати в района специални части, които да пречат на гръцките граничари да връщат обратно влезлите в Гърция мигранти.

Гърция твърди, че турските сили обгазяват района. Гръцките сили обаче също използват сълзотворен газ, сила и водни оръдия срещу мигрантите.

Така положението на мигрантите става все по-тежко и засега не се вижда решение на кризата.

ЕС се страхува от мигрантите, но още повече от Русия

Конкретният повод Ердоган да пусне мигрантите към ЕС миналата седмица бе ескалацията на напрежението в Сирия, където турската армия се сражава с подкрепяните от Русия правителствени сили на президента Башар Асад. Целта на Ердоган е да се създаде зона на деескалация, за да могат сирийските бежанци да се завърнат там.

Опасявайки се от нов мигрантски поток, някои европейски лидери изразиха готовност съдействат за решаване на конфликта в Сирия. Германският канцлер Ангела Меркел призова да се създаде зона за сигурност вътре в Сирия, където хората, прогонени от войната, ще могат да получат хуманитарна помощ. Холандското правителство излезе с подобна идея, призовавайки за зона забранена за полети, отбелязва базираният в Брюксел сайт "Политико".

Дипломати обаче твърдят, че създаването на такава зона ще е изключително трудно, а до момента ЕС не показва никакво желание да използва военна сила за реализирането на идеята си.

"ЕС не може за създаде зона за сигурност, ние не сме толкова силни", призна външнополитическият шеф на ЕС Жозеп Борел, но добави, че ЕС може да въздейства на ООН и на НАТО.

Дипломати обаче не смятат, че въвличането на НАТО ще сработи, защото дори и страните членки на пакта да пожелаят това, Русия няма да го приеме.

Холандският външен министър Стеф Блок каза пред репортери, че идеалният вариант за създаване на зона за сигурност в Сирия е да има резолюция на Съвета за сигурност на ООН. Проблемът обаче е, че Русия ще наложи вето, отбелязват анализатори.

Ердоган: Бежанците напускат Турция по собствено желание

"Да се отворят или затворят границите? Ние вече нямаме време да обсъждаме този въпрос. Свършен факт. Бежанците напускат (Турция) по собствено желание", каза Ердоган пред журналистите, придружаващи го в самолета на връщане от Москва, където договори с колегата си Владимир Путин спиране на огъня в сирийската провинция Идлиб.

Ердоган добави, че нелегалната миграция е най-проблематичното следствие от кризата в Сирия, добавяйки, че Турция повече не може да се справя сама с притока на бежанци.

"Да предположим, че всички тези хора (от Идлиб) влязат някак си в Турция. Това означава 5 милиона до 5.5 милиона бежанци. Как може да Турция да се справи с този проблем?", запита турският президент и изрази увереност, че договореното с Путин спиране на огъня в Идлиб ще реши проблема.

Хиляди мигранти са блокирани край Одрин

В момента бежанци от Идлиб и други мигранти са блокирани край Одрин и преценяват как могат да влязат в Гърция и да продължат към Западна Европа.

Гърция разположи армия и тежко оръжие, за да ги спре. Армия и полиция има и по река Марица.

В Егейско море до островите Лесбос,Самос и Хиос също се провежда военно учение и е в сила забрана за движение на частни плавателни съдове. Поради тази причина няма пристигащи лодки с мигранити. Военните кораби блокират всяко навлизане в гръцки териториални води. На о. Лесбос избухнаха нови размирици. Гневни жители попречиха на кораб на неправителствена организация да свали мигранти.

За да намали напрежението на островите от присъствието на хиляди мигранти, започва тяхното прехвърляне във вътрешността на страната в затворени лагери,съобщи говорител на правителството.

В същото време само на 40 км от българо-гръцката граница, в село Родополис, местните излязоха на протест заради информация за строящ се бежански лагер.

Гръцките граждани са направили заграждения пред сградата на бивше военно поделение, за което са научили от местни медии, че ще става център за мигранти, съобщи бТВ.

Гърция ще удължи оградата по границата

Около 3000 опита за незаконно пресичане на границата с Турция са предотвратили гръцките власти през последното денонощие, съобщава в електронното си издание гръцкият вестник "Елефтерос типос".

По-конкретно от 6 часа сутринта в четвъртък до 6 сутринта днес в района на граничната река Еврос (Марица) са били осуетели 2867 опита за преминаване на границата.

За същия период са били задържани 8 незаконно влезли мигранти, 7 от които от Афганистан и 1 от Сирия.

За периода от събота сутрин до четвъртък сутрин предотвратените опити за влизане в Гърция са били около 37 хиляди. Задържани са 252 души, от които 64 процента от Афганистан, 19 процента от Пакистан, 5 процента от Турция, 4 процента от Сирия, 2,6 процента от Сомалия.

Останалите 5.4 процента са от Ирак, Иран, Мароко, Етиопия, Бангладеш и Египет.

Според плановете на правителството граничната ограда между Гърция и Турция ще бъде удължена с още 40 километра по уязвими места, които в момента се използват от мигрантите. До момента оградата между двете страни е с дължина от 12,5 километра в сухопътния участък около Кастаниес.

В момента в граничната зона от гръцка страна действат около 4000 полицаи и войници.

Мигрантите напредват към Централна Европа

Първата по-голяма група мигранти от гръцко-турската граница вече е пристигнала в Северна Македония, твърди виенският всекидневник "Остеррайх" и добавя, че оттам на мигрантите са им необходими около десет дни да стигнат до границата на Австрия, предадоха Танюг и БТА.

Вестникът се позовава на фотография, която получил от разузнавателна служба. На снимката се вижда група от около 1000 мигранти на градски площад в Северна Македония.

Афганистанци и сирийци успяха да се промъкнат в хаоса на гръцко-турската граница и никой не знае колко от тях са успели да преминат, пише вестникът.

Става въпрос само за мъже и млади момчета, съобщават източниците на вестника. Трябват им около десет дни да стигнат до границата на Австрия, ако не бъдат спрени на сръбската и хърватската граница, смятат кръгове от разузнаването.

Оценката им съвпада с тази на австрийската армия, която очаква нова вълна търсещи убежище да се появят на австрийската граница в края на следващата седмица.

"Ще бъдем подготвени, защото си взехме поука от (мигрантските) вълни от 2015 г.", заявяват от австрийската армия.

Експерти от австрийското МВР анализират три пъти на ден актуалната ситуация и имат свои хора в Гърция, Северна Македония, Босна, Сърбия и Хърватия, твърди вестникът.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа