Границата на бедността за юни е 145 лева

Издръжката на човек от четиричленно семейство в края на юни е 366,15 лв., показва проучване на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ, оповестено в сряда.

Разликата с издръжката през март е незначителна - през юни тя е с около един лев по-малка.

Причините за намаляването са минималната дефлация от 0.4%, която е характерна за второто тримесечие през последните години, и сезонният спад в цените на някои хранителни продукти и особено на пресните зеленчуци.

Увеличението на цените – около 10%, обаче е обезпокоително, тъй като е рекордно за последните шест години, посочват от синдиката.

Границата на бедност, която се определя от потребителската кошница, включваща 77 жизненоважни стоки и услуги за физическо оцеляване, достигна 145,55 лв. на човек. Това е близо с 9% повече от същия период за миналата година.

От началото на тази година се развива сравнително благоприятна и устойчива тенденция на нарастване на реалния общ доход, коментира Любен Томев, директор на  Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ.

Домакинствата с  общ доход на човек под абсолютната линия на бедност са около 32%, до 160 лв. – 39% на сто, над 310 лв. – малко над 13%. Средният общ доход на човек от домакинство (202 лв.) е 55 на сто от издръжката на живот.

Томев предупреди обаче, че в края на годината се очаква ново повишаване на цените, които ще сведат до минимум ефекта от нарастването на средния общ доход.

Според него основните фактори, които ще влияят върху покачването на  издръжката на живот, са повишаване цената на топлоенергията от 1 юли и очакваното увеличение на цената на питейната вода от 1 октомври.

През юли вече има около 3 на сто нарастване на цените на бензина, което до края на годината е възможно да достигне 8-10 на сто, а това неизбежно ще се отрази и върху цените на останалите стоки и услуги, смята експертът.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?