Границата с Гърция отново блокирана, опашките - километрични, вечер – ядене и пиене

Борисов: Блокадата е целенасочено отношение към България

Снимка: БГНЕС

Блокадите на гръцките фермери затвориха за всички превозни средства граничните пунктове "Кулата", "Илинден", "Капитан Петко войвода" и "Маказа" и преминаването към Гърция е възможно единствено през Златоград и Ивайловград.

Чакащите шофьори са изнервени и българите отговориха с контраблокади. Двустранните преговори засега не дават резултат, а в четвъртък премиерът Бойко Борисов в прав текст обвини Атина, че "гръцката блокада е целенасочено отношение към България".

Правителството обяви, че ще помогне на българските превозвачи да си търсят по съдебен път обезщетение за нанесените загуби и се обърна за помощ към Европейската комисия, но няма механизми на европейско ниво, които да решат ситуацията.

Най-тежко е положението на Кулата, където вече има над 20 км опашка от камиони, има чакащи автобуси и леки коли. От понеделник не са пропускани камиони, а от вторник не минават и леки коли и автобуси.

От българска страна шофьорите получават храна, вода и лекарства. Тежко обаче е положението на чакащите в Гърция, които нямат нито провизии, нито вода.

От гръцка страна не пускат хората дори пеша да преминат границата, за да си купят необходимите неща. Не позволят и на българските власти да занесат храна и вода на блокираните в Гърция, съобщи Дарик радио.

София втвърдява тона

Премиерът Бойко Борисов заяви в четвъртък, че вече месец гръцката държава не се намесва по никакъв начин във връзка със затварянето на границите ѝ с България.

"Два пъти говорих с министър-председател Алексис Ципрас, като се опитах да запазя в максимална степен добрия тон, дипломацията, колегиалността и принципите на добросъседството. Но случващото се е недопустимо и показва целенасочено отношение към България, защото други пунктове не се затварят", заяви Борисов.

По думите му позицията на България оттук нататък ще бъде "максимално твърда с цел да се намери решение в този тежък момент".

"Вечер гърците правят скари, пият и дразнят нашите шофьори"

Транспортният министър Ивайло Московски заяви, че подкрепя ответните действия на българските шофьори, които от няколко дни правят живи вериги на българска територия, за да не допуснат преминаването на превозни средства, идващи от Гърция.

"След като гърците не спазиха поетия си ангажимент – трите гранични пункта няма да работят, туристите към Гърция да си измислят други маршрути", коментира той, съветвайки българските превозвачи, които в момента са в Гърция, да се приберат през Дойран, Македония.

Управляващите все още нямат официален отговор от Атина на искането си за пълно вдигане на фермерската блокада и осигуряване от гръцката полиция на коридор за безпроблемно преминаване на границата.

"И аз да си мисля, дали ще си навредим на добросъседските отношения с Гърция – нямаме такива отношения! Какви отношения имаме? Да си правят сметката, след като твърдят, че това е незаконно и не могат да си изкарат полицията да прибере 50 пияни фермера. Каква е тази държава", възмути се Московски.

"Вечер гърците правят скари, пият и дразнят нашите шофьори. Какво е това? Изцяло подкрепям българските шофьори. Да блокират всичко. Що за отношение показват гърците...", добави министърът на транспорта.

Споделяне

Още от Балкани