Границите на Нова Зеландия ще останат затворени през голяма част от 2021 г.

Джасинда Ардърн

Границите на Нова Зеландия вероятно ще останат затворени през голяма част от 2021 г., докато бъде оценен ефектът на ваксинацията срещу коронавирус в световен мащаб, обяви премиерът Джасинда Ардърн, цитирана от Франс прес.

Тя обясни, че появата на първи случай на заразяване миналата седмица след повече от два месеца без предаване на вируса на местна почва, показва заплахата, която коронавирусът представлява за островната държава, която до момента като цяло успя да постави епидемията под контрол. "Предвид рисковете по света и несигурността по отношение на международните кампании за ваксинация, можем да очакваме, че границите ни ще бъдат засегнати през голяма част от годината", подчерта Ардърн пред медиите.

Границите на Нова Зеландия са затворени за чуждестранни посетители от март миналата година. Страната с население от 5 милиона души е регистрирала по-малко от 2000 заразени и 25 починали.

Ардърн добави, че Нова Зеландия ще продължи да разрешава пътуванията в рамките на "туристическия балон" с Австралия и тихоокеанските нации, които успяха да поставят пандемията под контрол. Тя изрази съжаление за решението на Канбера да спре действието на "балона", който позволяваше на граждани на двете страни да пътуват без карантина, заради появата на нов случай в Нова Зеландия.

Става дума за новозеландка, която неотдавна се е върнала от Европа. Тя е дала положителен тест 10 дни след като е напуснала карантината, припомня АФП.

Новозеландският здравен министър Крис Хипкинс заяви, че властите проучват как жената се е заразила. Според него причината може да е в климатика на хотела, където е била подложена на карантина.

Споделяне

Още от Коронавирус

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?