Гратисчиите в столичния градски транспорт ги грози запор на заплатата

Гратисчиите в столичния градски транспорт ги грози запор на заплатата

Гратисчиите в столичния градски транспорт могат да се окажат със запорирана заплата, обяви зам.-кметът по транспорта Любомир Христов в петък пред Дарик радио. Той съобщи, че задълженията на нередовните пътници към общината се събират от частни съдебни изпълнители, които преценяват дали финансовите възнаграждения на нарушителите да бъдат блокирани.

Мярката е от края на миналата година, когато гратисчиите получиха възможност да заплатят в 3-дневен срок след съставяне на акта само 20 лева - колкото е размерът на самата глоба.
Близо 10 000 са издадените наказателни постановления през миналата година, които поетапно в рамките на последните няколко месеца се обработват от съдия изпълнител. До момента са събрани глобите по близо 40 на сто от тези постановления.

От около  година от общината предприемат действия за събиране на наложените санкции с наказателни постановления на хората, които пътуват без билет или карта. Принудителното събиране на глобата се възлага на съдия-изпълнител, а той решава какви обезпечителни мерки да се наложат, за да се съберат наложените санкции.

При проверки на общината през миналата година стана ясно, че част от хванатите да пътуват гратис в столичния градски транспорт, които са глобени и не са си платили санкциите, са служители на различни министерства и работещи в големи компании. Това станало след даването им на съдия-изпълнител, който от своя страна установил местоработата и доходите на пътуващите без билети, за да може да се реши как да бъдат погасени санкциите.

Споделяне

Още от България