Гръцка фирма съди България за 8 млн. евро заради провален европроект

Регионалното министерство и пътната агенция избраха адвокатско съдружие "Арсов, Начев, Ганева" да ги представлява пред Международния арбитражен съд в Париж по искане за арбитраж от гръцката строителна фирма "Продефтики", съобщиха от министерството.

Дружеството претендира за претърпени загуби и компенсации в размер на 7.8 млн. евро във връзка с изпълнение на проект за ремонт на пътя Разлог - Банско - Гоце Делчев – Садово", който се финансираше по програма ФАР. Той е на стойност 10.3 млн. евро. Проектът е един от десетте пътни проекта със спряно еврофинансиране в средата на 2008 г. заради нередности.

"Продефтики" и МРРБ сключват договора на 30 ноември 2004 г. През 2008 г. проектът не е изпълнен и наполовина, а министерството прекратява договора с мотивите, че строителите са нарушавали системно условията на споразумението, не са спазвали сроковете и са поискали 23 млн. евро, за да си довършат работата. Спорът между държавата и гръцката фирма в крайна сметка стигна до арбитражния съд в Париж, а страната ни изгуби всички евросредства по програма ФАР, след като ЕК отне акредитациите на агенциите по ФАР.

Адвокатско съдружие "Арсов, Начев, Ганева" ще представлява страната ни срещу хонорар от 305 560 лв. без ДДС, посочват от министерството. При предявяване на насрещни искове възложителят ще дължи на консултанта възнаграждение с оглед изхода на делото в размер на 2 на сто върху уважената част на иска.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?