Гръцката "Алфа банк" се отказва от сливането с "И Еф Джи Юробанк"

Гръцката "Алфа банк" се отказва от сливането с "И Еф Джи Юробанк"

Втората по големина гръцка банка "Алфа банк", която има клон в Българияы ще предложи свикването на общо събрание на акционерите, за да бъде анулирано одобряването на проекта за сливане с третата по активи в Гърция "И Еф Дж Юробанк", собственик на българската Пощенска банка, съобщиха гръцките медии, като се позоваха на съобщение от банката.

Представител на "Алфа банк", цитиран от Ройтерс, уточни, че събранието, след което ще бъде обявено окончателното решение, ще се състои на 27 март.

Според агенцията решението на "Алфа банк" да се откаже от сливането е свързано с ефекта, който ще предизвика размяната на облигации, която Гърция договори с частните кредитори, върху тези две банки.

Планът за сливането, който трябваше да бъде завършен през декември, щеше да доведе до създаването на най-голямата гръцка банка с голямата подкрепа на катарски инвестиционен фонд. В рамките на споразумението по сливането беше планирано увеличение на капитала с 3.9 милиарда евро, подкрепено от катарския фонд "Парамаунт Сървисис Холдинг".

Банката вече съобщи през януари, че операцията по замяна на държавни ценни книжа, при която се опростяват над 100 милиарда евро от гръцкия дълг, държан от частните кредитори, ще се отрази по непропорционален начин на нея и на "Юробанк".

Размяната на облигации между Гърция и частните кредитори, на която беше даден ход миналата седмица, причини по-големи загуби на банките, отколкото се очакваше в момента на сключване на споразумението за сливане на втората и третата по големина банки в Гърция.

Експозицията на "Алфа банк" в държавния дълг на Гърция е около два пъти по-малка от тази на "Юробанк". Котировките на акциите на "Алфа банк" се покачиха с 5.63%, а на

"Юробанк" - с 5%, посочва Ройтерс.

Представител на "Юробанк" е коментирал, че сливането би било ползотворно за двете институции. "Смятаме, че сливането имаше смисъл и щеше да доведе до взаимни ползи, но представителите на "Алфа банк" не го искат, а един насилствен "брак" не е възможен", посочи представител на "Юробанк", пожелал анонимност.

Анализатори спекулират, че "Алфа банк" може би се подготвя за друго сливане.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес