Гръцката "Авакс" и консорциум с "Джи Пи" в битка за строежа на газовата връзка с Гърция

На финала е изборът на надзорник, бави се търгът за доставката на тръбите

Комисията за избора на строител отваря офертата на "Авакс", сн. Mediapool

Две оферти за проектирането, доставката и строежа на междусистемна газова връзка Гърция – България са били подадени в понеделник в проектната компания за реализацията на интерконектора – "Ай Си Джи Би", съобщи пред Mediapool българският изпълнителен директор на дружеството Теодора Георгиева. Предложенията за получаване на поръчката за 145 млн. евро без ДДС бяха отворени във вторник.

От поканените петима кандидати своите предложения са направили гръцката "Джей енд Пи – Авакс" и ДЗЗД "Ай Джи Би – 2018", в което са се събрали българските "Джи Пи Груп" и "Главболгарстрой Интернешънъл" с италианската "Бонатти" (Bonatti).

Германско-гръцкото обединение "Макс Щрайхер – Терна/АйСиДжиБи" е поискало ново удължаване на срока за подаване на обвързващи оферти с още 40 дни, но това е било отказано с мотив, че вече е било дадено такова с 35 дни и ако се отсрочи още поръчката, компанията излиза драстично извън набелязания график за избор на строител на връзката и за даване на старт на изграждането ѝ до края на юни, стана ясно от думите на Георгиева.

Предстои разглеждане на техническите предложения за тяхната допустимост, поставяне на техническа оценка според показателите на методиката и отваряне на ценовите предложения. Очаква се победителят да стане ясен през месец май, а самият строеж да започне през юни.. Срокът за изпълнението му е 18 месеца от първата копка.

По план 183-километровата тръба от Стара Загора през Хасково до Комотини с първоначален капацитет от 3 млрд. куб. м годишно трябва да бъде въведена в експлоатация до края на 2020 г., за да може "Булгаргаз" да започне да изпълнява договора си за внос на 1 млрд. куб. м азерски газ от находището "Шах Дениз ІІ". Ако връзката се забави, държавното дружество е в хипотеза на неустойки.

Останалите поканени да внесат оферти дружества бяха консорциумът "Спикапаг-Трейс-Ай Джи Би 2018", съставен от "Трейс Груп Холд" и френската "Спикапаг", обединението "СиПиПи - Актор" между "Чайна Петролеум Пайплайн Инженеринг Ко." ООД (СиПиПи ООД)  и строително-акционерното дружество "Актор".

Първоначално бяха внесени 11 заявки за участие в обществената поръчка, но шестима от претендентите не отговаряха на изисквания, поставени от "Ай Си Джи Би".

"Проектната компания и нейните акционери са мобилизирали всички ресурси за спазване графика за започване на строителство, като разчитаме на високото качество на техническите предложения на участниците и техния утвърден професионализъм“, коментираха изпълнителните директори на компанията Теодора Георгиева и Константинос Караянакос, цитирани в съобщение на компанията .

Все още обаче няма движение по поръчката за доставка на тръби за строежа на газопровода, която бе обявена още през декември 2017 г. Тя е за 60 млн. евро без ДДС и миналия месец май три фирми бяха поканени да внесат офертите си . Това са българската "Топливо 2", турската "Ерджияш Челик Бору Санайи А.Ш" и гръцката "Коринт Пайпуъркс С.А.".

Работи се и по приключването на тази процедура, все още се отстраняват нередности в документацията на кандидатите. Проектната компания смята да избере в най-скоро време и доставчик на тръбите, за да може реално да се обезпечат материалите за строежа.

Преди две седмици "Ай Си Джи Би" избра международния консорциум "Тибеи" за инженер-консултант за изграждането на газопровода. Обединението "Трактебел Инженеринг" С.А (Белгия), "Трактебел Инженеринг" С.р.л. (Италия), "Интер" ГМБХ (регистрирана в Австрия), "Ипсилон Консулт" ЕООД (България) и "България инженеринг" ЕАД (България) спечелиха надпреварата с оферта от 5.67 млн. евро без ДДС. Инженер-консултантът ще управлява изпълнението на останалите договори за реализацията на проекта до въвеждането в експлоатация на интерконектора.

За 3 април е предвидено и отварянето на ценовите оферти по последната обявена от "Ай Си |Джи Би" процедура за избор на строителен надзорник.  Кандидати за поръчката от 1.3 млн. лв. без ДДС са ЕСМ ЕООД, ДЗЗД "Еко Бул Контрол" с участници "Екоинженеринг", "Бул Строй Кнотрол Инженеринг" и "Контрол Инженеринг", както и обединението "Газ Експерт 2018", в което членуват "Геоексперт Бъэлгария", "Строй Тех Надзор" и "Рафаилов консулт".

Компанията продължава и разговорите с Европейската инвестиционна банка за осигуряване на гарантирания от българската държава заем в рамките на 110 млн. евро. Плановете са договорът за заемното финансиране да бъде сключен до юни.

А междувременно от Европейската комисия съобщиха, че е взела решение да отпусне 33 млн. евро за този газопровод по линия на политиката на сближаване, тъй като проектът е от общ интерес, допринасящ за постигането на целите на Енергийния съюз. "Газовите системи на двете държави ще бъдат свързани за пръв път. Така ще се диверсифицират енергийните източници в региона и ще се повиши енергийната сигурност. По-голямата конкуренция на пазара на газ ще доведе до по-ниски цени за потребителите", посочват от Еврокомисията, която реши да предостави 4 млрд. евро за общо 25 инфраструктурни проекта, един от окито е газовата връзка между България и Гърция.

Тези средства не са ново финансиране за интерконектора. Става въпрос за предвидени за газовата връзка със Сърбия средства в българската оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020, за които се взе решение да се прехвърлят за газопровода Стара Загора-Хасково-Комотини, тъй като другият проект няма шанс да се случи в периода на действие на оперативната програма.

Общата стойност на 183-километровото трасе е 240.2 млн. евро или 469 832 604 лв.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?