Гръцката банка предупреждава за наплив на фалшиви бакноти евро от България

Гръцката банка предупреди за нарастване на случаите с фалшиви банкноти евро на местния пазар, идващи от България, съобщи агенция АНА. Служители на банката сигнализират, че феноменът с менте банкнотите от по 200 евро, които са в обращение не само в Гърция, но и в страните от Еврозоната, придобивал опасни размери.

Според същите служители парите се печатали в България, след което били внасяни в Гърция, откъдето потегляли за страните от Еврозоната.

По данни на гръцката банка през настоящата година в разкриването на фалшивитне банкноти се наблюдавало съществено забавяне в сравнение с миналата година, докато в същото време номиналната стойност на фалшивите банкноти растяла, тъй като повечето от тях вече били от по 200 евро.

Първоначално гръцките власти предупредиха за менте банкноти от по 5 и 10 евро. Според официални данни на Европейската централна банка в рамките на съюза през втората половина на 2002 г. банковите институции са разкрили 145 133 фалшиви евро срещу 21 965 банкноти менте за първите шест месеца на същата година.

За тази година все още няма публикувани официални данни, докато за Гърция този дял се оценява като много малък. През декември миналата година Гръцката банка е заловила около 3 700 банкноти-менте.

По БТА

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?