Според проектобюджета за 2013-та

Гръцката икономика ще се свие шеста поредна година, този път с 4.2 на сто

Гръцкият финансов министър Янис Стурнарас

Болезнени съкращения на разходи на стойност 7,6 млрд. евро, рецесия от 3,8 - 4 на сто за догодина и свиване на брутния вътрешен продукт на Гърция с близо 4,2 на сто включва проектобюджетът на страната за 2013 г., който тази вечер влиза в гръцкия парламент, съобщават гръцките медии в понеделник.

Така през 2013 г. гръцката икономика ще се свие за шеста поред година. През 2012-та свиването ще е с около 6,5 на сто.

Заложена е също и прогноза за очакван първичен бюджетен излишък в размер на 1,1 на сто от БВП с безработица, която да възлезе на 24,7 на сто. Държавният дълг е прогнозиран да достигне 179,3 на сто от БВП.

Проектът съдържа още и голяма част от новите антикризисни мерки на стойност 11,5 млрд., които правителството ще трябва да реализира в следващите две години. А те предвиждат допълнително орязване на заплати, пенсии, надбавки и социални помощи.

Новите антикризисни мерки, предложени от гръцкото коалиционно правителство, са били оставени "без никакъв коментар" от ръководителите на Тройката кредитори от ЕС, ЕЦБ и МВФ, които днес се срещнаха в Атина с финансовия министър Янис Стурнарас. Представителите на Тройката са се въздържали да се произнесат също и по проектобюджета за следващата година.

При срещата си с Тройката финансовият министър е представил споразумението, постигнато между лидерите на трите партии, участващи в коалиционния кабинет, начело с премера Андонис Самарас.

Миналата седмица те се споразумяха по пакета от нови бюджетни съкращения, които трябва да бъдат направени в следващите две години. Предложеният от тях пакет е на стойност 11,5 млрд. евро. Те са и едно от поставените от кредиторите условия, които правителството трябва да изпълни, за да получи по-нататъшно финансиране в рамките на международната помощ..

Следващият транш е в размер на 31,5 млрд. Атина се надява да получи по-скоро тези пари, тъй като без тях Гърция може да изпадне във фалит.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани