Гръцката икономика върви по стъпките на Аржентина

Гръцката икономика върви по стъпките на Аржентина

Икономиката на Гърция върви по стъпките на Аржентина що се отнася до рецесията, тъй като през второто тримесечие на годината БВП на страната се е свил с 6,2 на сто спрямо същия период на 2011 г. и общо със 17,4 на сто спрямо същия период на 2008 г., когато започна рецесията. Това коментират във вторник гръцките икономически вестници, цитирани от БТА, по повод огласените от националната статистика предварителни данни за състоянието на икономиката.

Най-лошото е, че анализаторите виждат продължаване на рецесията поне до 2013 г. За тази година неофициалните преценки на гръцкото финансово министерство са за рецесия до 7 на сто, а институтът за икономически и индустриални изследвания ИОВЕ прогнозира рецесия от 6,9 на сто, а Юробанк - 7,1 на сто.

За 2013 г. оценките на финансовото министерство са за спад на БВП до 4 на сто. Прогнозите отчитат новите мерки за икономии, които се очаква да бъдат взети в рамките на подготвяния от правителството в Атина пакет в размер на 11,5 млрд. евро, който ще доведе до по-нататъшно свиване на доходите на гърците. Някои от мерките ще бъдат задействани още тази година.

От последните данни за изпълнението на държавния бюджет на Гърция се вижда, че са орязани и публичните инвестиции. Те са занижени до 2,3 млрд. евро, докато предварителните разчети бяха за намаление до 4,2 млрд. евро.

Ако се потвърдят прогнозите за рецесия и през 2013 г., Гърция може би ще надмине Аржентина, преживяла спад на БВП с 20 на сто след фалита през 2001 г..

Пета по ред година брутният вътрешен продукт на Гърция бележи спад. През 2008 г. БВП се е свил с 0,2 на сто, през 2009 г. - с 3,3 на сто, през 2010 г. - с 3,5 на сто, а миналата година с 6,9 на сто. От началото на кризата БВП на Гръция се е свил със 17,4 на сто.

Най-тревожното е, че никой не може да предвиди със сигурност края на този процес. Международният валутен фонд (МВФ) смята, че рецесията в Гърция ще продължи до 2015 г. Това е и причината, поради която фондът иска от ЕС да се намеси и да ореже отново гръцкия дълг, за да може той да стане устойчив като процент от БВП и страната отново да поеме глътка въздух, коментират гръцките анализатори.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?