Гръцката икономика забави спада си през второто тримесечие

Спадът на произведения от Гърция брутен вътрешен продукт (БВП) през второто тримесечие е 6.2% на годишна основа. За първи път в последните четири години беше регистриран незначителен ръст на промишленото производство, но експертите се съмняват във възможността за възобновяване на икономическия ръст. За това и в бъдеще ще влияе съкращаването на държавните разходи, което е необходимо за получаването на траншовете от ЕС и МВФ.

Според предварителните оценки на гръцката статистическа служба (ELSTAT) през второто тримесечие спадът на БВП се забави до 6.2% (при 6.5% годишен спад за първото тримесечие). ЕК прогнозира намаление на БВП на Гърция за тази година до 4.7%, но анализаторите очакват много по-голям спад.

"Прогнозираме спад на БВП от 7.1% за тази година и 2.4% в следващата, защото покупателната способност на населението неизбежно ще се свива на фона на по-нататъшното намаляване на държавните разходи, което е необходимо условие за получаване на новите траншове от тройката кредитори", коментираха ситуацията от "Юробанк", една от водещите банки в страната.

Пред гръцкото правителство стои целта да съкрати бюджетния си дефицит от 9.1% миналата година на 7.3% през тази, което принуждава да се извършва по-нататъшно съкращаване на работните места в държавния сектор. Според новия пакет от мерки за борба с бюджетния дефицит се планира уволнението на около 40 хиляди служители.

На този фон равнището на безработица расте непрекъснато - през май тя бе 23.1% (22.6% през април). Младежката безработица (15-24 години) е 54.9% (51.5% през април).

Добрата новина са данните на статистиката за промишленото производство. През юни то нарасна на 0.3% на годишна основа за първи път за последните четири години.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?