Гръцката "Коринт" ще доставя тръбите за интерконектора с Гърция

До дни се очаква да бъде избран строителят на 183-километровия газопровод

Гръцката "Коринт" ще доставя тръбите за интерконектора с Гърция

Гръцката компания "Коринт Пайпуъркс Индъстри" (Corinth Pipeworks Industry) е избрана да достави тръбите за изграждането на газовата връзка между България и Гърция.

Напълно очаквано тя печели обществената поръчка с цена от 58.2 млн. евро. Това съобщиха от проектната компания "Ай Си Джи Би" АД.

Изборът на доставчик на тръбите

Процедурата за възлагане на обществената поръчка беше обявена в края на 2017 г. Проведе се в две фази – предварителен подбор и подаване на оферти. В първата фаза на процедурата заявления за участие подадоха 11 кандидати. От тях до втора фаза бяха допуснати трима - Erciyas Celik Boru Sanayi A.S., Топливо -2 ЕООД и  Corinth Pipeworks Industry S.A., които подадоха оферти.

След детайлна техническа оценка, включително и посещения на място във всяка една от фабриките на участниците, е установено, че техническото предложение на "Коринт Пайпуъркс Индъстри" съответства изцяло на техническата спецификация.

Приключването на търга за доставчик на тръбите е една от най-важните и последни крачки преди старта на строителството на газопровода между България и Гърция, посочват от "Ай Си Джи Би".

Другият кандидат за доставката на тръби - Erciyas Celik Boru Sanayi A.S в хода на процедурата се е отказал. Той е уведомил проектното дружество, че не може да удължи срока на валидност на офертата и по тази причина е бил изключен от надпреварата.

Третият участник – българското дружество "Топливо -2" ЕООД, е подал техническо предложение, което не покрива в пълна степен изискванията на техническата спецификация, поради което е взето решение да не се допуска до техническа оценка, е посочено в съобщението. От "Топливо"дадоха индикация, че ще обжалват това решение, но предстои да се види дали ще го протестират пред КЗК.

Избраният изпълнител "Коринт Пайпуъркс" е глобален доставчик на стоманени тръби за енергийния и строителния пазар. Заводът им е разположен в гръцката област Виотиа. Годишният му производствен капацитет възлиза на 1 000 000 тона. "Коринт" е дъщерно дружество на Cenergy Holdings SA.

Гръцката компания трябва да достави тръбите в срок от една година, като първите доставки трябва да се реализират до четири месеца след подписването на договора.

Доставката е предназначена за цялото трасе на газопровода, както на територията на България, така и на Република Гърция. Стойността на договора е 58 229 759.16 евро, което представлява общата твърда цена на доставката.

Изборът на строителя

Процедурата по доставка на тръби е една от двете най-важни обществени поръчки, които обезпечават старта на строителството за изграждане на междусистемната газова връзка Гърция – България.

Строителят на интерконектора все още не е избран, но се очаква това да стане до дни. В първия етап на надпреварата се включиха 11 кандидата. От тях петима бяха поканени да подадат оферти. Направиха го двама – гръцката "Джей Пи Авакс" и българо-италианското обединение "Ай Джи Би – 2018", в което влизат  "Джи Пи Груп", "Главболгарстрой Интернешънъл" и "Бонатти". 

Офертата на гърците от 144.85 млн. евро единствена попада във финансовите параметри на поръчката. Конкурентното предложение е за 229.7 млн. евро. Преди дни българският шеф на "Ай Си Джи Би" Теодора Георгиева коментира, че това означава, че българо-италианското обединение ще бъде отстранено.

Надзорът ще е български

За качественото изпълнение на газовата връзка на българска територия ще следи  обединението ДЗЗД "Еко Бул Контрол". То спечели поръчката за строителен надзор с цена от 766 хил. лв. без ДДС.

В обединението участват дружествата "Екоинженеринг" ЕООД, "Бул Строй Контрол Инженеринг" АД и "Контрол Инженеринг" АД.  

Инженерът по проекта е международен

През март проектната компания избра международния консорциум "Тибеи" за инженер-консултант за изграждането на газопровода.

В обединението влизат "Трактебел Инженеринг" С.А (Белгия), "Трактебел Инженеринг" С.р.л. (Италия), "Интер" ГМБХ (регистрирана в Австрия), "Ипсилон Консулт" ЕООД (България) и "България инженеринг" ЕАД (България). Те спечелиха обществената поръчка с оферта от 5.67 млн. евро без ДДС.

Инженер-консултантът управлява изпълнението на останалите договори за реализацията на проекта до въвеждането в експлоатация на интерконектора

Проектът

Πpoeĸтът за мeждycиcтeмнa гaзoвa вpъзĸa между Гъpцияи Бългapия ce peaлизиpa oт cмeceнoтo инвecтициoннo дpyжecтвo "Aй Cи Джи Би" AД. То беше peгиcтpиpaнo в Бългapия пpeз 2011 г. c aĸциoнepи БEX EAД (50%) и ІGІ Роѕеіdоn (50%). Cъaĸциoнepът ІGІ Роѕеіdоn е дpyжecтвo, peгиcтpиpaнo в Гъpция, c aĸциoнepи гpъцĸaтa пyбличнa гaзoвa ĸopпopaция DЕРА Ѕ.А. (50%) и итaлиaнcĸaтa eнepгийнa гpyпa Еdіѕоn ЅрА (50%).

Като собственик на газопровода "Ай Си Джи Би" финaнcиpa peaлизaциятa на проекта, а след това ще paзпpeдeля ĸaпaцитeта на тръбата, като ще пoлyчaвa пpиxoдитe oт пpeнoca нa пpиpoдeн гaз. По линия на оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" са отпуснати 39 млн. евро от европейските фондове.

Гaзoпpoвoдът ще cвъpжe гpъцĸaтa гaзoпpeнocнa cиcтeмa в paйoнa нa Koмoтини c бългapcĸaтa в paйoнa нa Cтapa Зaгopa. Πлaниpa ce oбщaтa дължинa нa гaзoпpoвoдa дa e 183 ĸм, диaмeтъpът нa тpъбaтa - 32’’ с пpoeĸтeн ĸaпaцитeт дo 3 млpд.куб.метра газ годишно.

B зaвиcимocт oт пaзapния интepec ĸъм пoлзвaнe нa пo-гoлям ĸaпaцитeт и възмoжнocтитe нa cъceднитe гaзoпpeнocни cиcтeми, ĸaпaцитeтът e пpoeĸтиpaн дa ce yвeличи дo 5 млpд.куб.метра газ гoдишно c дoпълнитeлнo изгpaждaнe нa ĸoмпpecopнa cтaнция.

Плановете са газопроводът да бъде въведен в експлоатация до края на 2020 г., за да може "Булгаргаз" да започне да изпълнява договора си за внос на 1 млрд. куб. м азерски газ от находището "Шах Дениз ІІ". Ако връзката се забави, държавното дружество е в хипотеза на неустойки.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес