Гръцката Нова демокрация за първи път с чувствителна преднина пред СИРИЗА

Андонис Самарас и Алексис Ципрас

За първи път след парламентарните избори в Гърция през юни миналата година дясноцентристката партия Нова демокрация е регистрирала по-голяма преднина в предпочитанията на гласоподавателите от радикалната левица СИРИЗА, която варира от 2.4 до 2.8 процента. Това показват данни от две най-нови социологически проучвания, цитирани от атинските вестници.

Според анкета за в. "Елефтерос типос"  партията на премиера и лидер на консерваторите Андонис Самарас е получила 24.5 на сто спрямо 22.1 на сто за радикалната левица СИРИЗА, следвана от крайнодясната "Златна зора" с 9.2 на сто, ПАСОК - 4.7 на сто, Комунистическата партия - 4.6 на сто, "Независими гърци" - 4.6 на сто, Демократичната левица ДИМАР - 3.8 на сто.

53 на сто от анкетираните сочат Самарас като най-подходящ за премиерския пост. По този показател той изпреварва своя опонент Алексис Ципрас, лидер на СИРИЗА, с 24 пункта. 44.1 на сто отговарят, че биха предпочели кабинет на Самарас, докато на противното мнение са 25.7 на сто, които залагат на правителство, оглавявано от Алексис Ципрас.

46.6 на сто смятат, че сегашното трипартийно правителство /Нова демокрация, ПАСОК и ДИМАР/ би могло по-добре да обслужва националния интерес на страната от коалиционно правителство, водено от СИРИЗА, за което са се произнесли 31.7 на сто от анкетираните.

Второто социологическо проучване за в. "Прото тема" отрежда преднина от 2,8 на сто за Нова демокрация пред СИРИЗА. Според него ако сега има избори, консерваторите ще получат 24.9 на сто, следвани от СИРИЗА - с 22.1 на сто, "Златна зора" – 11 на сто, ПАСОК - 5.8 на сто, "Независими гърци" - 5.2 на сто, Комунистическата партия - 5.1 на сто, ДИМАР - 4.1 на сто.

52 на сто от анкетираните са се обявили за приемането на нов антирасистки законопроект, а 32 на сто са против него.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?