Гръцката опозиция иска оставки след пожарите

Лидерът на Нова демокрация Кириакос Мицотакис

Гръцката консервативна опозиция поиска оставките на директорите на службите за спешна помощ след пожара, който доведе до смъртта на над 90 души, критикувайки "патетичното им ръководство" по време на една от най-ужасяващите природни катастрофи, съобщава агенция Ройтерс. Най-малко 93 души изгоряха и десетки други бяха ранени, когато се опитаха да избягат от огъня в град Мати, източно от Атина, на 23 юли.

Появиха се обвинения издадена ли е била заповед за евакуация и задействали ли са се навреме спасителните служби.

"Наистина се чудя как някои хора могат да спят днес и да продължават да са доволни от изпълнението на своите задължения", заяви Кириакос Мицотакис, председател на консервативната партия Нова демокрация.

Мицотакис, чиято партия води в социологическатите проучвания, заяви, че не може да разбере какво означава "политическа отговорност".

"Когато някой поема политическа отговорност, това трябва да бъде съпроводено от действия, а оставката е акт на лична отговорност", заяви Мицотакис на пресконференция.

Той имаше предвид левия премиер Алексис Ципрас, който заяви, че поема пълна политическа отговорност, но не го посочи по име.

Мицотакис заяви също, че отговорните за координацията на действията в борбата с пожара, сред които министрите за гражданска защита и вътрешните работи, шефовете на полицията и пожарната служба, трябва да подадат оставки.

След като страната остана вцепенена от ужаса, в който десетки хора изгоряха и възможността броят на загиналите да нарасне, Ципрас обеща задълбочено разследване, както и серия промени, включително разправа с незаконното строителство - грешки, за които се смята, че са влошили ситуацията с пожара.

Неразрешеното строителство в продължение на десетилетия е често срещана характеристика на гръцкия пейзаж. Много пътища към брега и морето, където стотици жители на Мати потърсиха спасение, бяха преградени със стени.

"Нека отделим датиращите от дълго време отговорности за безразборните строежи от "патетичното", повтарям "патетичното" управление на тази криза", заяви Мицотакис.

Ципрас обяви тридневен траур след природното бедствие, по време на който той се срещна със съветници и координира спасителните дейности. Той посети Мати в понеделник, една седмица след пожара.

Мицотакис посети Мати в средата на миналата седмица, а министър от правителството, който също отиде на мястото на пожара, влезе в разгорешен спор с оцелели за това дали навреме е била изпратена помощ.

"Гневът и съчувствието на чуждата болка са нещо дълбоко лично. Но публичните фигури нямат право да се крият по време на криза. Един лидер има задължението да заеме позиция и да бъде до народа си в трудни времена", заяви Мицотакис.

Споделяне

Още от Европа