Гръцката опозиция поиска предсрочни избори

Три месеца преди избора на президент на Гърция и в хода на преговорите за предсрочно излизане от споразумението за международна помощ от Европейския съюз и Международния валутен фонд, опозиционният лидер Алексис Ципрас се обяви за предсрочни парламентарни избори, съобщи БНР.

В същото време продължат срещите на държавния глава Каролос Папуляс с лидерите на парламентарните партии в търсене на политическо споразумение по стратегически въпроси.

Държавният глава прикани опозицията да прояви политическа отговорност в тези кризисни за страната дни. Атина отново очаква тройката на кредиторите за оценка по прилагане на икономическите реформи. Политическата нестабилност в страната поставя на риск финансовата помощ от кредиторите.

Правителствената коалиция притежава неубедително мнозинство в парламента, а инвеститорите не рискуват при полтическата нестабилност. Социологическите проучвния също показват недоволството на гърците от правителството и обстановката е в очакване на извънредни парламентарни избори.

Алексис Ципрас, лидер на парламентарната опозиция, поиска намесата на президента за насрочване на извънредни избори и предупреди сегашното правителство,че важните за гърците закони ще се гласуват само след нов парламентарен вот.

Споделяне

Още от Балкани