Гръцката партия СИРИЗА преизбра за свой лидер Ципрас

Основната гръцка опозиционна партия СИРИЗА (радикалната левица), преизбра в неделя своя лидер Алексис Ципрас и обедини съставните си части в рамките на нова структура. Това стана след петдневен конгрес в Атина.

"От утре, с нашата нова партия, всички заедно, по-силни и по-обединени от всякога, ние поемаме по голям и победен път", каза Алексис Ципрас в изявление разпространено от партията след преизбирането му, съобщи АФП.

Ципрас, който участваше във вътрешнопартийния избор заедно с двама други кандидати, бе преизбран със 74,08% от гласовете. След пет конгресни дни, изпълнени с разгорещени дебати, беше решено и да се обединят в нова структура фракциите, които съставят СИРИЗА.

Лявото обединение СИРИЗА създаде смут в Европа, като стана втората политическа сила на изборите за парламент през юни 2012 г., като зае 72 от 300 места.


СИРИЗА са класира непосредствено след консервативната партия Нова демокрация на премиера Андонис Самарас, който спечели 129 места.

СИРИЗА доби популярност след като обеща Гърция да се откаже от заем от ЕС и МВФ, който постави страната под влиянието на тежка програма за строги икономии. Точно това партийно говорене изправи на нокти лидери на ЕС преди гръцките избори през 2012 година.

Ципрас, както цялата СИРИЗА, продължава категорично и неотклонно да се противопоставя на политиката на бюджетни ограничения, водена от консервативната управляваща коалиция.

Споделяне

Още от Свят

Къде му е мястото на Бойко Борисов?