Гръцката патриаршия в конфликт с Вселенския патриарх

Патриархът на Атина и цяла Гърция Христодулос е твърдо решен да не се съобрази с мнението на Вселенския патриарх Вартоломей при назначаването на митрополити в някои райони на Гърция, съобщава днес вестник Авриани, цитиран от БТА.

Спорът възникна след като Христодулос реши да номинира нов митрополит (на мястото на починалия неотдавна митрополит) на Солун без да изпрати списък с кандидатурите на Вселенския патриарх Вартоломей. По този повод Вартоломей изпрати в понеделник протестно писмо до главата на Гръцката православна църква.

Според информации в гръцките медии в писмото се настоява Гръцката православна църква да спазва разпоредба от 1928 г., отнасяща се до назначаването на митрополити в така наречените "нови земи" - тоест в гръцка Македония и Тракия, в Източно Егейско море и в Епир. Според разпоредбата списъкът с имената на кандидатите за митрополити в тези области трябва да се представя пред Вселенската патриаршия, която да има думата при избора.

"Истина е, че изискването на разпоредбите от 1928 г. за статута на митрополиите на "новите земи" е малко прекалено и никога досега не е било спазвано", отбелязва вестник Ники.

Темата около писмото на Вартоломей беше обсъдена вчера на двучасов разговор между гръцкия външен министър Георгиос Папандреу и архиепископ Христодулос, съобщи МПА. Папандреу препоръча спорът да бъде разрешен " с трезвост и посредством диалог", като изтъкна, че правителството уважава самоуправлението и автономността и на двете институции.

Според изявленията на Папандреу пред журналисти двамата с Христодулос са засегнали и въпроса за строителството на първата джамия в Атина, която трябва евентуално да бъде открита за Олимпийските игри идното лято. Папандреу каза още, че е информирал църковния глава по външнополитически въпроси, главно
свързани с отношенията на Балканите, гръцко-турските отношения и кипърския въпрос.

22 август се оценява от църковните среди като дата с решаващо значение за отношенията между Вселенската патриаршия и Гръцката православна църква, а и за равновесието вътре в гръцкия Синод. На тази дата Вартоломей пристига на посещение в Митрополията на остров Закинтос, пише вестник Апогевматини.

Още от Балкани

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?