Гръцката полиция депортира мигрантите по границата с Македония

Гръцката полиция депортира мигрантите по границата с Македония

Гръцката полиция започна да депортира стотици мигранти, струпани на границата с Македония, съобщи Ройтерс.

Около 1200 души, най-вече от Пакистан, Мароко и Иран, са блокирани край северното гръцко село Идомени. Те искаха да влязат в Македония по пътя си към богатите страни в Западна и Северна Европа.

От няколко седмици обаче страните по балканския маршрут спряха да допускат мигранти от страни, в които няма военен конфликт. Македония издигна и телена ограда по границата с Македония и планува да я разшири до 40 км.

Мигрантите блокираха движението по влаковата линия между двете страни, както и преминаването на бежанци от Сирия, Ирак и Афганистан, които биват допускани от властите.

Планът на гръцките власти е да настанят мигрантите в бежански центрове, а впоследствие да ги изпратят към родните им страни.

През последните две седмици на гръцко-македонската граница избухнаха многобройни сблъсъци между спрените мигранти и македонската полиция.

Миналата седмица един мароканец почина, след като се бе качил върху спрян вагон и беше ударен от ток.

Миналата седмица Гърция поиска допълнителна помощ от ЕС за справяне с миграционната вълна.

Повече от 600 000 души са влезли в страната тази година, като предприемат опасното плаване от Турция до гръцките острови в Егейско море. Над 3000 се удавиха, като само в последните 48 часа морето погълна над 20 души, сред които 10 деца.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани