Гръцката полиция използва сълзотворен газ срещу демонстранти в центъра на Атина

Гръцката полиция стреля със сълзотворен газ срещу демонстранти в центъра на Атина, предадe БТА в сряда.

Хиляди гърци излязоха днес по улиците на Атина, за да протестират срещу новите мерки за икономии, внесени от правителството за обсъждане в парламента, съобщават гръцките медии.

Центърът на гръцката столица бе блокиран от протестни митинги с участие на работещи и пенсионери от държавния и частния сектор, които са в рамките на 24-часовата стачка, обявена от двата синдиката.

Наред с това мина и шествие към парламента, организирано от синдиката ПАМЕ, близък до Комунистическата партия.

Новите мерки за икономии предвиждат 13-о поред орязване на пенсии от 2010 г. насам и намаляване на прага на необлагаемия доход, отбелязва Ройтерс. Безработицата в Гърция е един на всеки четирима, а сред младите хора достига 48 процента, посочва агенцията.

Пенсионери, учители, лекари, адвокати и други спряха работа в рамките на стачката. Най-малко 14 000 души участваха в уличните протестни шествия, съобщава Ройтерс.

Демонстрантите носеха плакати с надписи като "Не" на икономиите, "да" на облекчаването на дълга" и "Върнете ни правата, които откраднахте от нас".

За утре двата синдиката планират нов протестен митинг на площад Синтагма в центъра на Атина, когато в парламента депутатите трябва да гласуват внесения от правителството законопроект с новите мерки за икономии на стойност 4,9 млрд. евро.

Споделяне

Още от Свят