Гръцката прокуратура: "Златна зора" има фюрер и военизирано крило

“Златна зора" функционира като престъпна организация под абсолютния контрол на лидера си Никос Михалолиакос съгласно нацистката догма за ръководната роля на фюрера, определяща, че всички подчинени трябва да бъдат назначавани от висшестоящите. Това се казва в доклад от 9 страници на гръцката прокуратура, цитиран от атинския в."Катимерини" малко преди обвинените партийни лидери да бъдат изправени пред съда във вторник или сряда.

Автор на доклада е Хараламбос Вурлоитос, според когото партията специални издирва поддръжници с умения по бойни изкуства и набира млади гърци за щурмовите си отряди.

Страниците са само изтекла към медиите част от прокурорската позиция. В тях обаче достатъчно ясно се описва как партията е подчинена на строга йерархия, като заповедите се спускат от върха към различните нива на подчинени.

Всяка местна организация е предвождана от петчленна комисия, оглавена от "лидер на клетката", който взима решения за дейността в района. Друга петчленна комисия се занимава с обучението и подборката на кандидати преди встъпването им в партията.

Владеещите бойни изкуства са назначавани да обучават нови членове в различни части на столичния район Атика. "Най-тревожният феномен" според прокурорите обаче е набирането на млади гърци в организацията.

По-тревожно обаче е друго - подозрението, че в част от дейността на "Златна зора" участват полицаи и военни. За това вече върви вътрешно разследване на гръцката полиция и в армията.

Гръцката преса вече подробно писа  още преди седмица за това, че не само има военизирано крило, но и че то активно тренира за бойни действия.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят