Гръцката прокуратурата иска съд за Варуфакис заради неговия "план Б"

Янис Варуфакис

Прокуратурата към Върховния съд на Гърция е поискала бившият финансов министър Янис Варуфакис да бъде съден заради неговия план Б, предвиждащ излизане на страната от еврозоната и въвеждане на паралелна платежна система, съобщават вестниците в Атина.

В."Етнос", цитиран от БТА, пише, че в парламента са постъпили два иска за предприемане на съдебни действия срещу бившия финансов министър, а също и срещу други лица, замесени в изготвянето на скандалния план.

Прокуратурата смята да внесе исковете в парламента, за да бъде поискано отнемане на имунитета на Варуфакис.

Лидерът на главната опозиционна партия Нова демокрация Евангелос Меймаракис също настоява да бъде потърсена политическа отговорност от Варуфакис и той да бъде разпитан от парламентарна анкетна комисия.

В интервю за телевизия Антена 1 Меймаракис изтъква, че гръцкият народ е длъжен да научи какво е станало, като изтъква, че Варуфакис е "фаталният човек, който се е съвещавал с мъдреците, преди Георгиос Папандреу /бившият премиер/ да отиде на гръцкия о-в Кастелоризо", откъдето поиска референдум за членството на страната в еврозоната.

Под заглавие "Лорд Лаймън, приятелят на Варуфакис и архитект на черната сряда" гръцкото електронно издание нюз.ин цитира лорда /високопставен член в правителствата на Маргарет Тачър и Джон Мейджър/, който твърди, че планът, представен от Варуфакис на икономическия форум в Лондон на 16 юли, не е бил план за излизане на Гърция от валутния съюз, а план за действие при извънредна ситуация, план за създаване на ликвидност, който Варуфакис бил нарекъл план Б, нещо, което лордът смята за напълно логично.

Британски журналисти и политически анализатори смятат, че като финансов министър лордът бил довел дотам страната заедно с Джон Мейджър, че тя да остане извън валутния механизъм И Ар Ем, и че отстраняването му от кабинета е станало доста месеци след това. Отбелязва се, че за разлика от него приятелят му Варуфакис е подал оставка още на следващия ден след референдума на 5 юли.

В. "Та неа" цитира бившия финансов министър, който по повод на целия шум около него казал: "Предадох Ципрас, но си оставаме приятели".

Варуфакис може да бъде съден и за хакерство срещу личните сметки на данъкоплатците, които той смятал да използва при подготвяното от него излизане на страната от еврозоната, докато са се водели преговорите с европейските кредитори за спасяването на Гърция от фалит.

Преди дни в. "Катимерини" писа, че Варуфакис е подготвял подробен план за въвеждане на паралелна платежна система, ако Европейската централна банка бе закрила гръцките банки. За целта той бил готов да използва хакери, за да влезе в сайта на Генералния секретариат за държавните приходи, за да получи достъп до индивидуалните номера на данъкоплатците.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Какво очаквате да свърши служебното правителство?