Гръцката църква призовава християните да се обединят срещу забраната на разпятието

Гръцката православна църква призовава християните в цяла Европа да се обединят, за да обжалват забраната за поставяне на разпятието в класните стаи в Италия, съобщи ББС.

Европейският съд по човешки права в Страсбург реши миналата седмица, че разпятията нарушават правото на свобода на религията на децата и гръцката църква се опасява, че това решение ще създаде прецедент.

Ортодоксалната гръцка църква призова за спешна среща на Светия синод следващата седмица, на която да се начертае план за действие.

Въпреки че напрежението между Гръцката православна църква и Римокатолическата църква продължава вече 1 000 години, юридическата заплаха срещу християнските символи изигра ролята на обединителна сила.

Главата на гръцката църква архиепископ Йеронимус е съгласен с протестите на католиците, че съдът пренебрегва ролята на християнството във формирането на европейската идентичност. Не само малцинствата, мнозинствата също имат права, заявява архиепископът.

Гръцката църква се намесва в случая, след като майка, чийто син учи в Италия, се обърна към нея с оплакване. Без съмнение обаче църквата се притеснява, че всемогъществото ѝ в страната е под заплаха.

Организацията за защита на човешките права “Хелзинкски монитор” се опитва да използва италианския случай като прецедент и настоява икони на Исус Христос да бъдат свалени от стената на съдийската банка в гръцките съдилища и евангелието да не бъде използвано при клетвата на свидетелите.

Организацията призовава синдикатите да се възпротивят срещу поставянето на религиозни символи в гръцките училища.

Социалистическото правителство в Гърция обмисля налагането на нови данъци върху огромното богатство на църквата, но в същото време я призовава да прави повече за подпомагане на имигрантите и бедните гърци.

Споделяне

Още от Свят