Гръцки фермери заплашват да затворят за неопределено време два пункта с България

Фермерите протестират срещу пенсионната реформа, от която обаче правителството не може да отстъпи

Двата контролнопропускателни пункта на границата с България - при Промахон - Кулата и Ексохи - Илинден, може да бъдат затворени за неопределено време, тъй като земеделските производители в южната съседка заявяват, че са непоколебими и няма да отстъпят от исканията си за незабавно оттегляне на предложения от правителството проект за пенсионни и данъчни промени, съобщават гръцките медии.

За момента фермерите затварят по два пъти на ден двата пункта, но това става внезапно и без да бъдат уточнявани часовете, в които ще бъдат блокирани подстъпите към тях.

В понеделник българското МВР съобщи за временно преустановяване на пропускането на моторни превозни средства през граничните пунктове Илинден - Ексохи и Кулата – Промахон заради подновени протестни действия на гръцките фермери. По информация на гранични власти от южната ни съседка, заявеният интервал за ГКПП Илинден - Ексохи е от 12.00 до 14.00 часа, а за ГКПП-Кулата бе обявен само началният час - 12.00 часа.

Гръцкото издание Нюз.ин информира, че към митницата на пункта Промахон са струпани над 1600 трактора, и че присъствието на фермерите там става все по-многобройно.

На кръстовището по пътя към пункта Ексохи - Илинден пък има над 600 земеделски машини.

По обяд пътят е бил символично блокиран за два часа. Втора блокада има на самия пункт Ексохи, а третата блокада е в посока към град Кавала.

Блокади има и по възловата автомагистрала Егнатия в посока към Солун и Кавала. За утре се очаква още фермери от областта Трикала да се присъединят към блокадите.

Фермерите протестират срещу планираната от правителството на премиера Алексис Ципрас пенсионна и данъчна реформа.

Защо протестират фермерите?

Гърция е под натиска на международните кредитори да намали разходите за пенсия, които са най-големи в ЕС. Според министерството на труда и социалното осигуряване Гърция отделя 17,5 процента от брутния си вътрешен продукт /БВП/ за пенсии, докато в Европа средната стойност е 11,5 на сто от БВП.

За настоящата година тези разходи трябва да бъдат орязани с 1,8 млрд. евро. Съгласно графика законопроектът за пенсионните промени трябва да бъде обсъден в парламента в началото на февруари.

Правителството в Атина обяви планове за намаляване на максималните пенсии от сегашните 2700 евро на 2300 евро и за въвеждане на нова минимална гарантирана основна пенсия от 384 евро. Голямата част от спестените пари ще дойдат от спирането на схемата за ранно пенсиониране, която ще осигури 1.2 млрд. и така Атина ще трябва да открие начин да спести още само 600 млн. евро.

Предложението на правителство цели да се избегнат непосредствените съкращения на пенсиите. Затова ще се наложи да се повишат осигуровките за пенсия на някои категории осигуряващи се, включително на фермерите.

Пенсионната реформа е най-деликатната от всички мерки, поискани от еврозоната и Международния валутен фонд в замяна на помощта в размер на 85 млрд. евро, за които кредиторите и Атина се споразумяха през лятото.

От друга страна за правителството е много важно да прокара тази реформа през парламента, така че през март Гърция да може да започне дългоочакваните преговори за облекчаване на дълговото бреме на страната.

"Рано или късно Гърция ще има проблем с ликвидността", смята ръководителят на Европейския стабилизационен механизъм Клаус Реглинг (ЕСМ), който твърди, че "реформирането на пенсионната система е спешно, защото сегашната система е неустойчива" и че "ако страната не направи нищо, няма да има пари за пенсии до пет години", съобщава гръцкият в. "Етнос".

Споделяне

Още от Европа

Къде му е мястото на Бойко Борисов?