Гръцки хотелски служители искат по-високи заплати за Олимпиадата

Стотици хотелски служители в гръцката столица Атина и околните райони организираха в сряда еднодневна стачка с искания за по- високи заплати за Олимпиадата.

Те заплашиха, че са готови да предприемат и по-нататъшни действия, ако заплатите им не бъдат удвоени този месец.

Стачката на хотелските служители идва ден след подобен 24-часов протест на гръцките медицински работници и шофьори на линейки.

Те настояха да получат същите олимпийски бонуси, каквито и служителите на силите за сигурност - 2, 500 евро.

Девет дни преди официалното откриване на летните Олимпийски игри синдикатът на служителите в атинските хотели отхвърли предложеното 6-процентно увеличение на заплатите и настоя за месечно заплащане, не по-малко от 1100 евро.

По думите на синдикалния лидер Христос Кациотис 70 процента от общо 11 000 служители в атинските хотели са се включили в стачните действия на 4 август. Сегашното месечно заплащане на работещите в сектора достига максимум 530 евро, посочи той.

Кациотис предупреди, че ако исканията не бъдат изпълнени, синдикатите ще продължат с протеста и през периода на Олимпиадата (13 - 29 август).

Председателят на съюза на хотелиерите в Атина Йоргос Цакирис обаче изнесе коренно различни данни, предаде АФП. Според него в протестите са се включили само 2 процента от служителите в столичните хотели.

Проверки за надписани сметки и раздути цени по ресторанти и барове

В същото време собствениците на стотици ресторанти и барове, разположени близо до забележителности в Атина, бяха подложени на разследване за надписване на сметки на своите клиенти.

Заместник-министърът на развитието Янис Папатанасиу съобщи, че провинилите се бизнесмени ще бъдат дадени на прокуратурата с обвинение за изкуствено надуване на цените и могат да бъдат глобени до 30 000 евро.

Според гръцкото законодателство летищата, археологическите забележителности, фериботи и други са обект на ценови контрол. Според Папатанасиу най-многобройни са оплакванията за надписване на сметки на международното летище в Атина.

Тези, които искат да извлекат изгода във връзка с Олимпийските игри, ще понесат съответните правни последствия, каза Папататасиу.

500 инспектори ще извършват проверки преди началото на Олимпийските игри и ще следят за надути цени.

За да се преборят с надписването на сметките и да избегнат недоволството на туристите, от министерството на развитието вече пуснаха ценови листи по летищата и други важни обекти.

 

Споделяне

Още от Балкани

Колко време давате на новия парламент?