Гръцки медицински работници стачкуват за олимпийски надбавки

Гръцки медицински работници и шофьори на линейки стачкуват с искане за допълнително заплащане по време на Олимпийските игри.

Те смятат да продължат протестите, докато не бъдат удовлетворени исканията им за изплащане на първоначално обещаната олимпийска надбавка, която по-късно беше отменена, съобщи Ройтерс.

Заплашително растящите разходи, свързани с организацията на Олимпийските игри от 13 до 29 август, принудиха гръцкото правителство да ограничи категориите служители, които ще получат допълнително заплащане от 2500 евро за извънреден труд по време на игрите. Така наречената олимпийска надбавка първоначално беше обещана на всички заети по време на Олимпийските игри в Атина.

Властите потвърдиха, че силите за сигурност ще получат надбавката, но тя беше отказана на лекарите, медицинските работници и санитарните служители, като в замяна им беше предложено заплащане за извънреден труд, което е значително по-ниско.

Правителството обяви, че стойността на Олимпиадата вече възлиза на 6 милиарда евро, което е значително повече от предвиденото. Само за сигурност са изхарчени 1 милиарда евро - три пъти повече от игрите в Сидни през 2000 г.

Синдикатът на медицинските работници каза, че 2 600 шофьори на линейки са получили специална подготовка във връзка със задълженията им на Олимпиадата и заслужават допълнително възнаграждение.

"Ще продължим с последователни 24-часови стачки, докато не получим полагащото ни се. Те плащат на войниците, пожарникарите, полицаите, служителите от обществения транспорт, а на нас правителството ни говори за заплащане на извънреден труд от 22 евро дневно, което е смешна сума с оглед на часовете, през които ще работим", казва пред Ройтерс Христос Барконикос, председател на синдиката на медицинските работници ЕКАВ.

По време на стачката медицинските работници ще поддържат минимален персонал и ще отговарят само при спешни случаи.

Гръцкото правителство разпореди на всички правителствени агенции, включително на транспортните и здравните служби, да работят с максималния си персонал по време на игрите.

Гърците се дисциплинираха за Олимпиадата

По повод въведените в Атина извънредни мерки за сигурност, гръцкият в. Катимерини пише, че жителите на столицата са откликнали неочаквано добре на новите разпоредби за пътно движение.

С малки изключения в понеделник, Атина се превърна във функциониращ град, готов да отговори на многобройните нужди на голямото спортно събитие, отбелязва изданието.

"Честолюбието на гърците проговори", извежда на челната си страница в. Апогевматини. Гражданите се дисциплинираха - оставиха автомобилите и се стекоха към спирките на градския транспорт, допълва изданието.

Петнадесетте дни на Олимпиадата трябва да бъдат пример за доброто функциониране на мегаполиса и през останалото време, пише в. Естиа. Нововъведенията и подобренията бяха необходими и без Олимпийските игри, но никой досега не смееше да предприеме тази стъпка заради очакваните негативни реакции и политическата цена, която трябваше да се плати, коментира вестникът.

"Билетите за игрите се харчат като топъл хляб", съобщава на първата си страница във вторник изданието Метро. Продажбите на билети за церемониите по откриване и закриване на Олимпиадата в понеделник отбелязаха абсолютен рекорд, голямо беше търсенето на билети и за някои от състезанията.

Още от Балкани

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: