Гръцки министър: Ако искате да станем като България, направо обявете фалит

Споразумението с кредиторите е въпрос на часове, премиерът Пападимос иска гаранции от подкрепящите го партии

Гръцки министър: Ако искате да станем като България, направо обявете фалит

"Ако намалите заплатите, приходите, пенсиите, ако съкратите всичко, търсенето и потреблението ще намалеят бързо. Всички тези мерки са част от порочен кръг”, заявява гръцкият министър на регионалното развитие Михалис Хрисохоидис, цитиран от вестник "Вашинтон пост" в четвъртък, и, за да опише пред каква заплаха е изправена страната му, прибягва до сравнение с България.

"Намаляването на заплатите не помага на търсенето, не помага на икономическия ръст. Ако искате страната да се превърне в България, не се нуждаете от "тройката" (официални кредитори на Гърция – ЕС, ЕЦБ и МВФ – бел. ред.). Много е лесно. Обявявате фалит и с вас е свършено”, посочва Хрисохоидис.

Европа започна да признава, че политиките на строги икономии не са направили достатъчно за да извадят континента от икономическите му проблеми. Лидери показват желание да бъдат предприети политики за стимулиране на икономиката. Гърция обаче засега остава изключение, коментира "Вашингтон пост".

Премиерът Пападимос иска гаранции от подкрепящите го партии

Повод за публикацията са продължаващите преговори на гръцкото правителство с официалните и частните му кредитори, които настояват за нови мерки за икономии, за да продължат помощта си за страната.

Гръцкият премиер Лукас Пападимос призова лидерите на трите партии от правителствената коалиция да направят последно усилие, за да може на предстоящата среща с тях да получи необходимите гаранции във връзка с пакета от нови мерки за икономии. Те трябва да бъдат договорени с тройката представители на кредиторите от ЕС, ЕЦБ и МВФ, за да може страната да получи ново финансиране и да избегне фалит.

Големият "залог" на правителството е новото споразумение за втория заем в размер на 130 млрд. евро, което Гърция трябва да подпише до 13 февруари, за да се финализира процедурата по отписване на част от нейния дълг и страната да получи първия транш от този заем преди изтичането на падежа на облигациите на стойност 14,5 млрд. евро на 20 март. Двете преговорни процедури са взаимно свързани и са условие за втория заем.

Правителствен говорител заяви, че преговорите за втория заем и за отписване на дълга се намират в крайната си фаза и че лидерите на трите партии ПАСОК, Нова демокрация и ЛАОС, участващи в коалиционното правителство, предстои да вземат много важни решения, тъй като официално "Гърция е на границата на фалита". Целта на кабинета е трите политически сили да постигнат споразумение с тройката още днес, за да може то да бъде обсъдено на срещата на Еврогрупата в понеделник, 6 февруари.

Тройката настоява за нови съкращения на доходи, уволнения и закриване на предприятия, които се изчисляват на 4,4 млрд. евро. Тези пари са необходими, за да може да бъде покрита дупката в бюджета на Гърция от миналата година.

Преговорите с кредиторите за новите рестрикции се водят в три основни направления. Първото се отнася до начина, по който ще стане рекапитализацията на банките, за която от втория заем се предвижда да бъдат заделени 30 млрд. евро. Второто направление засяга реформата в пенсионната система, а третото е свързано с мерки за борба с данъчните длъжници.

Тройката иска ясни ангажименти от всички партии, подкрепящи кабинета Пападимос, че ще бъдат спазени всички нови жестоки мерки от новия меморандум, който ще бъде подписан с кредиторите. А те включват орязване на заплатите в частния сектор, намаляване на допълнителните пенсии, закриване на държавни предприятия от сферата на услугите, уволнения в държавната администрация, ускоряване на приватизациите и реформиране на данъчната система.

Представител на Института за международни финанси, оторизаран от частните кредитори да води преговорите с Гърция за отписване на част от нейния дълг, каза, че преговорите вървят добре и че до неделя ще бъде известно какво е постигнато, за да може в понеделник Еврогрупата да обсъди въпроса за втория заем за страната.

Наблюдателите коментират, че очерталото се бездействие на трите политически сили в кабинета около споразуменията с кредиторите се дължало на нестабилната политическа обстановка в страната, тъй като очакваните избори през април карали тези партии непрекъснато да сменят тактиките и стратегиите си и да се въздържат от ангажименти по отношение на решенията, които биха им коствали загуби на гласове на изборите.

Германия увеличава натискът върху Гърция

Същевременно, както пише гръцкият в. "Етнос", цитиран от БТА, през последните дни е нараснал германският натиск върху Гърция да приложи договореностите, ако иска да получи нов заем. Пред германското радио Дойчланд фунг финансовият министър Волфганг Шойбле окачествил Гърция като "буре без дъно" и призовал страната да подражава на примера на Италия и да приложи договореностите с международните кредитори, ако иска да получи още пари, за да избегне фалит.

Можем да помогнем само ако си нямаме работа с "буре без дъно", казал Шойбле. Той добавил, че на заседанието на Еврогрупата в понеделник се е договорил с гръцкия си колега Евангелос Венизелос, че Гърция ще трябва да реализира мерките, които не е изпълнила досега, за да получи втория спасителен пакет финансова помощ.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?