Гръцки остров знае формулата на дълголетието

Гръцки остров знае формулата на дълголетието

Мерките за строги икономии няма да унищожат гърците, защото гръцки остров знае каква е формулата на дълголетието.

На 97 години Стаматис Мораитис все още обработва градината си. Отглежда плодове и зеленчуци. Всеки ден пие козе мляко и флискуни, планинския чай от ментови листа. Всеки ден не пропуска и следобедната дрямка. А после се среща с приятели, жилави и кипящи от енергия старчета като него, с които играе на карти.

През 1976 г. Стаматис Мораитис живееше в САЩ, където му поставиха диагноза рак на белите дробове. "Лекарите ми дадоха най-много 9 месеца живот. Но аз все още съм тук. А лекарите ми измряха всичките", разказва той.

Неговото тук се нарича Икария - гръцко островче в Егейско море с население от около 10 хиляди души и с чист въздух, където улиците непрестанно се изкачват и се спускат, а къщите са ниски и бели. Икария е и синя зона, но не заради цвета на морската вода, а защото жителите му с лекота живеят над 100 години.

"Просто забравихме да мрем", шегува се 101-годишна жителка на острова.

А такива сини зони по света са голяма рядкост. Една от тях се намира в провинция Олястра на италианския остров Сардиния. Другите са остров Окинава в Япония, полуостров Никоя в Никарагуа и в град Лома Линда в Калифорния. Терминът "синя зона" за първи път е използван от италианеца Джани Пес и от белгиеца Мишел Булен, когато през 2000 г. изучават дълголетието сред жителите на Олястра. Тогава те използват син маркер, за да обозначат на картата зоните с висока концентрация на столетници.

Олястра е зоната, където мъжете живеят най-дълго и това се дължи на най-малко три фактора  - физическата активност, свързана с пашата на овце, силния наклон на терена и разстоянието между дома и работното място. Не на последно място фактор е и храната, разказва Джани Пес, който е изследовател в факултета по клинична и експериментална медицина в университета в Сасари, в Италия. Според него откритието, че на остров Икария също има висока концентрация на столетници е много важно, защото там начинът на живот е почти идентичен с този в сардинската провинция.

Пес е започнал да проучва острова и неговите столетници през 2008 г. Заедно с двама негови колеги той е прегледал регистрите с ражданията в периода 1900-1920 г. После е проучил и причините за смъртта на хора, родени в този период на 20 век. Накрая е поживял няколко седмици сред жителите на Икария. Така е отрил, че онези, които са над 90 години, са повече от средното за страната, че същевременно възрастните жители на Икария са по-малко депресирани и че броят на засегнатите от деменция сред тях е по-малък.

"Сред причините за смъртността в Икария сърдечносъдовите заболявания са на последно място. Противно на ситуацията в Западна Европа", казва експертът.

Липсата на стрес също е един от факторите, който помага на жителите на Икария да доживеят до 100 години. "Винаги спим следобед", разказва местният лекар Илиас Лериадис. "А и освен това, че времето тече, не ни интересува", допълва той.

Що се касае до храната, на Икария се консумират много риган, мента, розмарин, градински чай, див пелин и копър. Закуската включва козе мляко, чай или кафе, хляб и мед. На обед на трапезата задължително има плодове и зеленчуци, леща и нахут. Вечерята е по-лека -  хляб и отново козе мляко.

Според учените, изследвали жителите на Икария, генетиката почти няма нищо общо с тяхното дълголетие. "В най-добрия случай гените играят 20-25-процентна роля в дълголетието, но сега приключвам ново изследване и то дори показва, че влиянието на ДНК е даже още по-малко", казва Пес.

Така че жителите на Икария показват, че столетието все още си остава въпрос на стил. Стил на живот се има предвид.

По БТА

Споделяне

Още от

Колко дълъг ще е животът на новото Народно събрание?