Гръцки острови за продан

Джони Деп и неговият остров

В Гърция островите са около 6000, като все още не е ясно колко точно са притежание на правителството. Но дори и островите, собственост на частни инвеститори, могат да бъдат обявени за продан, за да се посрещне увеличаването на данъците върху недвижимите имоти, посочва в. „Кориере дела сера”и публикува списък на осторите, които се продават.

Вече стана ясно, че актьорът Джони Деп си е купил за 4,2 млн. евро остров Стронгили, на около 5 морски мили югоизточно от остров Кастелоризо и край бреговете на Турция. По данни от 2001 г. на острова са живели 9 души и според преброяването от тази година Стронгили е най-източната населявана гръцка територия. Островът е с площ от едва 0,22 кв.км.

Сред изгодните за закупуване острови е Оморфи. Той е в Йонийско море, на него има една единствена сграда, площта му е 4,5 млн. кв.м, дълъг е почти 2 км и е широк още 2 км. На 20% от острова има възможност за строителство. Цената му е 50 млн. евро.

За 40 млн. евро може да се купи остров Долича. Той се простира на 5,4 кв.км, а най-високата му точка е 250 м надморска височина. Островът е в Йонийско море, няма постройки, но има над 4500 маслинови дръвчета.

За 35 млн. евро се продава Северноегейският остров, който е на половин час път по море от Атина и който е необитаем с площ от 0,35 кв.км. На 15 млн. евро се оценява остров Свети Тома. С ферибот от Коринт до него се стига за 20 минути. От Атина са необходими 45 минути. Площта му е 1,2 кв.км и се намира в залива на Егина.

За приличната цена от 6,9 млн. евро се продава остров Нафсика с площ 5 кв.км. В последните години той преминаваше от едни в други ръце. Островът е изключително планински и се намира в Йонийско море.

Остров Кардиотиса с площ 1,1 кв.км се продава в Егейско море срещу 6,5 млн. евро. За 5,5 млн. евро може да се купи йонийският остров Нисос София с площ от 0,18 кв.км. Той е защитена територия, има ограничения за строителството и за преминаването на яхти близо до брега.

За 5 млн. евро може да се наеме част от остров Китнос. Той е разделен на 25 малки териториални единици и е на един час път с ферибот от Атина. Намира се в западната част на Цикладските острови. На него има двайсетина къщи, улици, ток, вода.

За 3 млн. евро се продава остров Гая. Той е разделен на шест парцела и сега фирмата, която го притежава има разрешително за строеж на шест вили. Намира се в Йонийско море и е с площ 0,17 кв.км. Излиза по-евтино от къща в Лондон. За 3 млн. евро може да се купи и Лихнари. Това всъщност е полуостров на 10 минути път от Коринт. Площта му е 0,39 кв.км. Има къщи, питейна вода, улици и маслинови плантации.

Тези обекти се предлагат от фирата Прайват айлънд, специализирана в продажбата на острови по целия свят, пояснява в. „Кориере дела сера”.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?