Гръцки премиер към евролидерите през 2010-та: "Всичките ни цифри са фалшиви"

Ангела Меркел разговаря с Георгиос Папандреу по време на срещата в Брюксел през декември 2010 година

"Ангела Меркел в гръцки капан", под това заглавие белгийският в. "Либр Белжик", цитиран от БТА във вторник, анализира случилото се в Гърция от началото на икономическата криза в страната, тоест от 2008 г. насам.

В шокираща публикация изданието твърди, че германският канцлер била страшно изненадана, след като на среща в Брюксел през декември 2010 г. европейските лидери чули бившия гръцки премиер-социалист Георгиос Папандреу да казва пред тях:

"Чуйте, всички наши цифри са фалшиви, страната се тресе от корупция и ще са нужни години, но съм решен да се преборя с нея, трябва, разбира се, подкрепа и помощ, защото става дума за огромна работа".

Присъстващите на срещата остават безмълвни, Ангела Меркел се чувства два пъти предадена. Не само Европа, като общност на ценности, е оспорена от непрестанните лъжи на гръцките правителства, но и европейската система е съотговорна за това. Тя е изправена пред отговорности, които не може да поеме, тъй като европейците не притежават нито инструменти, за да финансират Гърция на мястото на пазарите, нито средствата, за да удържат юздите на Гърция, която потъва. От Меркел искат да даде гаранции за измамниците пред Бундестага и народа. Това е невъзможно, пише белгийският вестник.

Гръцката дискретност е била неубедителна. Онова, което впечатлява европейските лидери повече от сериозността на ситуацията в Гърция, вечерта на 10 декември, е искреността на Папандреу, допълва изданието.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани