Гръцки съд осъди избягалите турски офицери на по 2 месеца условно

Гръцки съд осъди избягалите турски офицери на по 2 месеца условно

Гръцки съд осъди всеки от осемте турски офицери, които избягаха в Гърция след неуспешния опит за преврат на 15 юли, на два месеца затвор условно с тригодишен изпитателен срок по обвинения в незаконно влизане в страната, съобщиха в. "Хюриет дейли нюз" и гръцката агенция АНА-МПА.

Осемте военни, идентифицирани като двама майори, четирима капитани и двама сержанти първи ранг, бяха изпратени на съд в северния гръцки град Александруполис, където пристигнаха с военен хеликоптер на 16 юли.

Турските офицери бяха признати за виновни за незаконно пресичане на границата, а второто обвинение срещу тях - нарушаване на въздушното пространство на Гърция - беше снето.

Според един от техните адвокати - Илия Маринаки - военните са заявили, че се страхуват за сигурността и безопасността на семействата си след неуспешния опит за сваляне от власт на президента Реджеп Тайип Ердоган.

За да блокират депортацията си в Турция, те подадоха молби за убежище в Гърция, по които се очаква да бъде взето решение в началото на август.

Властите в Анкара настояват, че те ще получат справедливо отношение в Турция.

Споделяне

Още от Европа

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?