Гръцки съд отказа да екстрадира руския магнат Гусински

Гръцки съд отхвърли искането на руските власти за екстрадиция на живеещия в изгнание бивш медиен магнат Владимир Гусински, обвинен в измами и пране на пари.

Съдът разпореди арестът( задържането) да бъде отменено и да бъдат вдигнати ограниченията за придвижване, каза съдия Никос Фагиолас.

Москва поиска от Гърция да предаде Гусински, който бе арестуван на 21 август на международното летище в Атина, завръщайки се от Израел.

Прокуратурата го обвинява в измама в размер на 250 млн. долара.

50-годишният Гусински, който преди контролираше влиятелната руска телевизия НТВ, отхвърля обвиненията и твърди, че те са политически мотивирани, тъй като НТВ е била критична към руския президент Владимир Путин и неговата война в Чечения, предаде Би Би Си.

След като той напусна Русия през 2000 г. неговата медийна империя бе разрушена.

Според някои твърдения кръгове в руското правителство се опитват да ограничат властта на най-богатите мъже в страната и да гарантират, че те не преминават границата от бизнеса към политиката.

Изслушването в съда продължи не повече от минута, след което съдията обяви, че повдигнатите срещу магната обвинения не съставляват престъпление съгласно гръцкото законодателство.

Сега Гусински е свободен да напусне Гърция.

Решението на гръцкия съд последва отказа на испански съд да екстрадира Гусински през 2001 г. на базата на подобни основания.

Владимир Гусински ще напусне Гърция още днес и ще се върне в Израел, където живее, съобщи неговият адвокат Александрос Ликурезос, цитиран от АП.

Медийният магнат има руско и израелско гражданство и е вицепрезидент на Световния еврейски конгрес. Неотдавна САЩ и Израел призоваха гръцките власти да не го екстрадират.

Още от Балкани

Защо Иван Гешев бе номиниран за главен прокурор?