Гръцки свещеници уличени в измами с държавни и евросредства за 5 млрд. евро

Гръцки свещеници уличени в измами с държавни и евросредства за 5 млрд. евро

Гръцки свещеници са били уличени в участие в мащабна схема за измами с държавни събсидии и средства от европейските фондове в размер на около 5 млрд. евро, съобщава в. "Етнос".

Публикацията се позовава на данни от разследване на специалната служба за разследване на финансови престъпления (SDOE), според които става въпрос за хиляди фиктивни сделки с подставени лица, включително такива, които в момента са били в затвора.

В схемата са замесени десетки гръцки манастири, които са получавали финансиране чрез представяне на фалшиви документи.

Най-разпространеният вариант бил при наемане на подизпълнители за различни услуги. В тези случаи били представяни фактури с няколко пъти по-завишени цени, като разликата между реалната стойност на работата и изтегленото от държавата се прибирала в джобовете на участниците в схемата. Почти винаги става дума за участие на офшорни компании и ДДС-измами.

Фиктивни искания за изплащане на средства предявявали хиляди фермери, пенсионери, предприемачи, затворници и свещеници. Досега са открити 4103 физически и юридически лица, издавали такива фактури. Установени са и над половин милион такива искания, фактури и плащания.

"Етнос" посочва манастира Симонопетра на Атон, който одобрил плащането на 600 000 евро, включително на затворник, представен като реставратор. В друг манастир на остров Крит са открити фиктивни сметки за 270 000 евро. Трети случай засяга неплащането на ДДС, което монасите твърдят, че не важало за тях.

Изданието обяснява, че най-големите престъпления са вършени от свещеници в много тесни отношения с политическата класа и властта и почти монополизирали достъпа до евросубсидии за реставрация, земеделие и регионално развитие.

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?