Гръцки туристи към Борисов: Искаме премиер като вас

На първата копка на пътя Сандански-Кулата: "Днес сбъднахме мечтата на поколения българи – да имат магистрала до Солун"

Снимка: БГНЕС

В Гърция искаме премиер като вас – патриот и отговорен, който строи в държавата. Това казаха гръцки туристи на министър-председателя Бойко Борисов по време на посещението му в Сандански, съобщи БГНЕС.

Край града в четвъртък бе направена първа копка на 15-километровия участък от магистрала “Струма” от Сандански до Кулата (лот 4). Присъстваха Борисов и министрите Лиляна Павлова и Ивайло Московски и посланикът на Гърция у нас Трасивулос Стаматопулос. Както се полага, начинанието благослови Неврокопският митрополит Натанаил.

При визитата си в Сандански Борисов посетил и Районния съд в града. Премиерът заявил, че съдилищата трябва да бъдат реформирани и ефективни, и да изглеждат така, както е този в Сандански. Борисов бил впечатлен от начина на плащане на държавните такси чрез пост терминални устройства, които спестяват пари и време на гражданите. От 1913 г. български премиер не е посещавал Районния съд в града.

"Впечатлен съм от политическата воля на премиера за реформи в съдебната система и набелязаните мерки. Дълбоко съм убеден, че българската съдебна система няма да бъде критикувана от ЕК, ако тези реформи бъдат реализирани, и съм убеден, че това ще се случи", заявил председателят на районния съд Димитър Узунов, цитиран от БГНЕС.

Репортажът продължава с изявление на лидера на РЗС Яне Янев, който също е бил сред гостите на първа копка на магистралата. “За Сандански първата копка на магистралата Кулата – Сандански е най-значимото събитието на града след построяването на австрийския хотел през 80- години на миналия век. Благодарение на този проект Сандански ще има бърз достъп до пристанище Солун, засилена търговия, което означава и работни места. Това ще означава в същото време и утвърждаването на Сандански като европейска спа туристическа дестинация”, казал Янев.

“От мен не е имало по-голям критик на това правителство, но когато става въпрос за стратегически важни за България въпроси, може да се разчита на нас. На мястото, където днес бе направена първата копка по времето на комунизма властите по онова време искаха открит лист и разрешение на родителите ми, за да посетят близките си в близките гранични райони. Това също трябва да се отбележи”, казал още Янев.

По повод магистрала "Струма" премиерът коментирал, че тя е най-екологичната в страната ни и ще доведе до изключителен възход на региона. “Спазени са всички европейски изисквания на еколозите - с убежище за прилепи и с тунели за костенурки", казал Борисов. "Искам с археолозите и еколозите да сме в дружба. За да спазим срока за изпълнение на строителството, който е 23 месеца, апелирам работниците да започнат още днес", допълнил той.

Борисов се обърнал към собствениците на фирмата – изпълнител – гръцката “Актор” и казал, че качеството трябва да бъде такова, че след 10-20 години, пътят да бъде в добро състояние. "Днес сбъднахме мечтата на поколения българи – да имат магистрала до Солун. Нека ние да си гледаме работата, а кризата все някога ще свърши", коментира премиерът.

Трасето на лот 4 от “Струма” преминава през териториите на общините Сандански и Петрич. На обекта ще бъдат изградени 5 надлеза, 5 подлеза и 2 жп подлеза на жп линия "София – Кулата". Ще бъдат изградени и 7 моста. Ще бъдат монтирани шумозаглушителни прегради между магистралата и населените места. Строителството е възложено след търг на гръцката “Актор” за 55 980 000 лв. без ДДС. 80% от сумата са от европрограмата за транспорт.

“Още тази година ще стане готов и Дунав мост II”, припомнил Борисов, цитиран от “Фокус”. “Предишните управляващи не направиха едно пътче до Видин за цели 20 години. Ние правим всичко възможно, за да свържем топлото пристанище на Солун с Дунав мост. Участваме и в изграждането на Дунавската стратегия, за да може за товарите, които идват, да се заплащат такси. Те ще ни служат за увеличаване на пенсиите например”, казал още премиерът. Той коментирал и цената на горивата. “В цял свят се наблюдава поскъпване на горивата. Всички видяхме как вчера петролът достигна неочаквано високи нива. Бъдещето е използване на биогориво и автомобили на ток”, заявил Борисов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?