Гръцки вестник: Кабинетът на Самарас под пара

Тройната коалиция в Гърция е под пара, за да финализира до следващата седмица мерките за икономии, които искат от нея международните кредитори, за да дадат разрешение за отпускането на следващия транш на страната в размер на 2,8 млрд. евро, пише в понеделник гръцкият в. "Етнос", цитиран от БТА.

Траншът е одобрен от Еврогрупата, но от кабинета на гръцкия премиер Андонис Самарас се изисква да сложи таван на разходите в държавната администрация и да ускори решаването на проблемите със съкращенията и преструктурирането на държавния сектор.

В. "Вима" пише, че Еропейската комисия е дала ултиматум на Атина и че от правителството се изисква да съкрати 25 хиляди държавни служители, за да получи парите от транша.

В Брюксел са силно обезпокоени от факта, че изпълнението на антикризисните мерки се бави, отбелязва в. "Нафтемборики". Изданието уточнява, че от съдържанието на отговорите, които Атина ще даде на Тройката кредитори /ЕС, ЕЦБ и МВФ/, ще зависи кога нейните представители ще пристигнат в гръцката столица, за да се заемат с проверки по оценяване на осъществените от кабинета структурни промени. Очакванията са Тройката да дойде в Атина на 3 март.

В. "Имерисия" пък съобщава, че 25 хиляди банкови служители са пред уволнение, тъй като в банковия сектор се очертава драстично свиване на персонала заради сливания и покупки на банки. Според изданието между 1000 и 1400 банкови клона в страната спират работа заради започналото преструктуриране на банковия сектор.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани