Гръцки вестник ни нарича "евронегърчета"

Когато на 10 януари в Атина гръцкият премиер Костас Симитис пое щафетата на четвъртото поред за страната му председателство на ЕС, едва ли е очаквал, че това ще бъде може би най-тежкият изпит не само за Гърция като председател, но и за цяла Европа, която безспорно се затруднява да покаже единство във външната си политика.

Преди повече от месец и половина на общата пресконференция, която премиерът Симитис и председателят на Европейската комисия Романо Проди дадоха в Атина, Симитис изрази мнението, че една обща европейска позиция по темата за Ирак няма да представлява особена трудност и че ще работи за нея лично на ниво премиери, както и стана. Доказателство за бързата реакция е извънредната среща на върха, която се проведе в Брюксел. Резултатите от нея обаче очевидно не бяха очакваните.

Реакциите в гръцкия печат, разбира се, не закъсняват. Разширението на ЕС е троянският кон на САЩ, пише гръцкият ежедневник "Катимерини" в свой коментар. В статията се споменават десетте малки евронегърчета, както пренебрежително били наречени България, Албания, Македония, Хърватия, Румъния, Словакия, Словения, Литва, Латвия и Естония.

Според вестника става дума не само за появата на един "американски" център от европейски правителства, които се борят за водеща роля на Стария континент, но най-вече се окачествява като стратегическа грешка безграничното разширяване на ЕС. Този въпрос лека-полека влиза за открито обсъждане в Европа, пише вестникът. Според същия коментар Полша е новият голям приятел на САЩ. Освен нея обаче Унгария е тази, която се посочва като държава, чиято политика се развива неочаквано опасно, а нейната столица Будапеща е характеризирана като центъра на ФБР за Европа.

Проблеми обаче ще срещнем и с България и Румъния, пише в коментара си Йоргус Деластик. Причината за това според автора, който цитира френския вестник "Монд", е фактът, че тези страни мечтаят за военна роля на първа линия във войната срещу Ирак, като се посочва също, че София и Букурещ са предложили вече военноморските си бази в Бургас и Констанца.

В статия на гръцкия ежедневник "Елефтерос типос" пък се уточнява, че срещу гласа си в Съвета за сигурност България е желаела да получи американска подкрепа за влизане на страната в европейските структури, както и по-тясно сътрудничество в рамките на НАТО.

В гръцките анализи се отбелязва също, че присъединяването на държавите от т.нар. бивш източен блок към американските позиции е един опит на управляващите ги да разведрят унизителното усещане за това, което чувстват народите им, а именно, че са последни в Европа.

Според предишен коментар на вестник "Катимерини", публикуван преди седмица, не е възможно ЕС да дотира дълбоко корумпирани правителства, сраснали се с мафиоти и спекуланти политици, които съществуват почти навсякъде на Балканите, когато тези държави са на страната на САЩ и срещу Европа, ако преди

това не бъдат предприети дългогодишни опити за трансформиране на политическата сцена в тези страни. Това предвещава продължителна политическа нестабилност, пише гръцкият вестник, като заключава, че първата жертва на предстоящата война в Ирак е самата идея за обединение на Европа.

Излъчено по Радио Дойче веле

Споделяне

Още от Балкани