Гръцки вестник пише за "балканизацията" на страната

Ако гледате, дори и за малко, информационните сутрешни блокове, в които депутати и партийни членове се хващат гуша за гуша за кредитното споразумение, данъчното облагане и икономическия растеж, ще установите, че за най-голяма заплаха се смята "балканизацията" на страната. Това пише в коментар, озаглавен "Другата страна на "балканизацията", издаваният в Солун в. "Ангелиофорос".

"Балканизацията" на Гърция ставала с налагането на мизерни заплати и пенсии, ако чужди и местни учени продължават да се месят в оздравяването на икономиката чрез рецесия, налагане на промени чрез наказания, повишаване на конкурентоспособността чрез намаляване на надницата и накрая с безработица. Това обаче е едната страна на "балканизацията", от която всички се страхуват, но с която всички флиртуват. Защото явлението има и други страни, за които всички запазват мълчание, пише вестникът.

Причината е ясна. Страната вече се е "балканизирала" и това се случва с отговорността на всички тези, които днес треперят за икономическото положение, затваряйки очите си за всичко останало.

Не е нужно да поглеждаме много назад. Преди дни стана ясно, че Европейската комисия предава Гърция за втори път на съд, тъй като въпреки всичките препоръки и предупреждения все още в страната действат неконтролирани места за изхвърляне на отпадъците, а 82 на сто от отпадъците не се рециклират. Кои държави ни правят компания в списъка с най-мръсните и неспазващи европейските директиви държави? България и Румъния. Сред тях щяха да бъдат Албания или Сърбия, но за момента те не са членки на Европейския съюз.

Похвали по въпроса си печелят повечето държави от бившия източен блок - Литва, Латвия, Полша и Чехия. Страната ни е последна в списъка на 27-те страни-членки на ЕС в управлението на отпадъци, отбелязва "Ангелиофорос". В същото време на мястото на незаконни сметища, които се затварят, често изникват нови терени с неконтролирано изхвърляне на отпадъци. През 2012 г. областта Източна Македония и Тракия е имала две незаконни сметища. Една година преди това те са били шест. Нови данни обаче показват, че междувременно са изникнали седем места за неконтролирано изхвърляне на отпадъци. Колко е просто.

"Балканизацията" на страната по отношение на отпадъците, за които всички ние носим отговорност, не се измерва само в глоби, които може да стигнат до 28 милиона евро. Измерва се и в загуба на европейски средства. За област Атика размерът на европейските субсидии за изграждане на четири завода за управление на отпадъци достига 200 милиона евро. В Атика, източната част на която жителите на село Кератеа превърнаха в бойно поле месеци наред с хвърляне на коктейли "Молотов", замеряне с камъни, спиране на движението и засипване на направените изкопи на пътя от летището към пристанището на Лаврио (заради несъгласие с плановете за строителство на заводите).

Както мнозина ще си спомнят, тогавашното правителство на ПАСОК и министърът на обществения ред Христос Папуцис, заедно с митрополита на района, кметовете и местната власт, отстъпиха, пренебрегвайки съдебните решения, препоръките на Европейския съюз и естествено европейските средства, които бяха загубени и оттогава никой не е чул нищо за тях. Това е един ярък пример на "балканизация", която онези, които си разкъсват дрехите по телевизията, отказват да видят.

Защото не искат да осъзнаят, че "балканизацията" не е само икономически въпрос. Това е само едното му измерение. Наред с това "балканизацията" е проблем на организация и резултатност на държавата. Това е въпрос на самоуправление, на гражданско общество, а не на местното съотношение на силите на този кмет и онзи областен управител. Това е социален въпрос и въпрос на култура.

Някой да говори за нещо подобно, пита в заключение авторът на коментара в солунския вестник "Ангелиофорос".

Споделяне

Още от Балкани

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?