Гръцки вестник затвори границата за Батето

Гръцки вестник затвори границата за Иван Славков, който бе временно отстранен от Международния олимпийски комитет заради корупционен скандал. Обвиненията се съдържаха във филма на ВВС "Да купиш Игрите". В него Славков бе заснет със скрита камера, да показва склонност да продаде гласа си в полза на кандидатурата на Лондон за Летните олимпийски игри през 2012 година.

Според публикация във вестник "Вима" от вторник Славков не може да присъства на игрите в Атина дори и като частно лице. В черния списък, освен него, по други причини, попадат и трима министри на спорта от Беларус, Мианмар и Зимбабве. Към тях има обвинения за престъпления и преследване на политически противници. По-късно българското Външно министерство заяви, че няма официална забрана Славков да посети Гърция като частно лице. Това установила проверка на нашия посланик в Атина Стефан Стоянов.

Лучано: Да забравим и да изчистим името на България с олимпийски медали

"Българският спорт не се олицетворява нито с Иван Славков, нито с Васил Иванов-Лучано, с нито един от ръководителите в спорта. Българският спорт ще бъде вечен, който и да е начело, така че ние трябва да гледаме напред и да забравим този случай, доколкото може в рамките на тези Олимпийски игри и да се помъчим да се върнем с много медали, които, наистина, ще изчистят част от този неприятен случай от лицето на олимпийското движение и световния спорт", каза спортният министър, цитиран от БНТ.

Славков напусна само временно ръководните постове в Българския олимпийски комитет и Българския футболен съюз след като преди това бе отстранен и като член на МОК.

Секретариатът на Българския олимпийски комитет разпространи съобщение във вторник, че бившият ректор на Националната спортна академия проф. Светослав Иванов ще замества Иван Славков.

"Проф. Иван Славков, председател на БОК и президент на БФС, от 9-и август 2004-а година е в полагаем годишен отпуск. През този период ще бъде заместван в БОК от проф. Светослав Иванов, заместник-председател на комитета", се казва в официалното съобщение на олимпийския ни комитет.

Президентът на МОК обяви политика на "нулева толерантност" към допинга и корупцията

Три дни преди официалното откриване на игрите в Атина Международният олимпийски комитет отново афишира "нулева толерантност" към допинга и корупцията в спорта. "Неетичното поведение на отделни лица няма да се отрази на цялата наша организация", каза президентът на МОК Жак Рох пред 120 члена на МОК в първия ден на 116-та сесия на МОК. Жак Рох добави: "Никоя организация не е съвършена".

още

Иванов коментира пред Дарик радио, че едва ли ще се стигне до избор на нов председател на БОК и гарантира, че Славков ще реши проблемите си.

В БФС Славков ще бъде заместван от първия вицепрезидент Борислав Михайлов, а до завръщането му от отпуск, от Михаил Касабов - вицепрезидент на футболната ни централа.

В понеделник пресаташето на БФС Атанас Караиванов обяви, че Славков ще бъде в отпуск до края на месеца, за да подготви защитата си от атаките срещу него.

Сърбинът Такач още не е завел дело срещу ББС

Сърбинът Горан Такач, президент и собственик на фирмата "Интернешънъл Маркетинг енд Мениджмънт" със седалище в Белград, в разговор с журналист на сръбския вестник "Блиц" заяви пък, че още не е повдигнал обвинение в съда срещу ББС и че ще чака резултатите от комисията по етика на Международния олимпийски комитет.

Името на сръбския консултант Такач бе замесено заедно с това на Иван Славков за евентуална корупция при избора на домакин на лятната олимпиада през 2012 година в телевизионния филм "Да купиш игрите", излъчен в предаването "Панорама" на ББС миналата сряда.

"В момента не мисля дали докладът на комисията по етика на МОК ще има някакви негативни последици за мен, каза Горан Такач за Блиц. Сега имам друга работа, продължавам да търся баща си по Копаоник". Артур Такач - баща на Горан Такач и известен спортен ръководител на бившата Югославия, преди време изчезна безследно в Копаоник.

От ББС съобщиха на сръбския всекидневник "Блиц", че очакват срещу тях да бъдат повдигнати обвинения в съда заради излъчения филм "Да купиш игрите", но не се страхуват. "Нашите адвокати прегледаха кадър по кадър филма, за да се избегне какъвто и да е провал. Бяхме подложени на невероятен натиск да се откажем от излъчването на предаването. Мислим, че свършихме добра работа", казват редакторите на програмата "Панорама" на ББС.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: