Гръцки зам.-министър на финансите подаде оставка заради несъгласие с премиера

Гръцки зам.-министър на финансите подаде оставка заради несъгласие с премиера

Гръцкият втори министър на финансите Надя Валавани обяви оставката си в писмо, адресирано до премиера Алексис Ципрас, предаде ДПА.

В писмото Валавани заяви, че не може да подкрепи строгите мерки за икономии, договорени от страната с международните кредитори по-рано тази седмица в Брюксел.

Според информация на гръцката телевизия Скай Валавани е отправила молба за оставката в понеделник. В писмото, чието съдържанието бе огласено днес, Валавани е подчертала, че "решението на проблема в отношенията с кредиторите, което се налага по толкова угнетяващ начин, не е жизнеспособно - нито за страната, нито за народа".

Ако делегацията на Гърция се връща с ангажименти, които предизвикват отвращение - с мъртвородени мерки, които при всяка оценка (на процеса на прилагане на реформите) всеки път ще поставят едни и същи дилеми - отстъпление или Грексит (изход от еврозоната), за мен е невъзможно да остана в правителството, поясни Валавани.

По-рано в сряда гръцкият депутат Лефтерис Авгенакис я обвини, че преди въвеждането в Гърция на контрол за движението на капитали тя е изтеглила от сметки в банка на о-в Крит 200 хиляди евро. Валавани каза, че това е лъжа и тя няма други сметки, освен сметката, на която се превежда заплатата ѝ.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа