Гръцки журналист застрелян показно в Атина

Гръцки журналист беше застрелян в понеделник сутринта пред дома си в Атина, съобщиха световните агенции, като се позоваха на полицейска информация. В 5.20 часа неизвестен мъж позвънил на вратата на Сократис Гиолиас (37 г.) и му казал, че се опитват да откраднат автомобила му.

Голиас слязъл бързо пред входа сградата и там неизвестни лица го простреляли смъртоносно с 20 куршума. След това убийците избягали с автомобил, който бил обявен за откраднат. Съседи разказват,че нападателите били облечени в полицейски униформи. Смята се, че те са били поне трима.

На местопрестъплението полицаите открили двайсетина гилзи от куршуми от автоматично оръжие. Причините за покушението се изясняват.

Сократис Гиолиас е директор на радиостанция "Тема 98.9" и на електронния блог "Гризач". 14 години е сътрудничил на известния разследващ журналист Макис Триандафилопулос.

Името на Гиолиас беше замесено и в скандала за черните каси на "Сименс“. Преди 5 месеца срещу журналиста беше заведено дело за клевета по същата афера. Дали убийството е свързано със скандала "Сименс“, тепърва ще се изяснява.

Следователите проучват и други версии за причините за покушението срещу журналиста. Една от тях е, че то е дело на екстремисти. В началото на миналата година екстремистката групировка "Революционна секта“ откри огън срещу полицейски участък, при който загина един полицай.

Няколко месеца по-късно нейни членове извършиха подобно нападение срещу частна телевизия и заплашиха, че ще избият "всички журналисти“.

Убитият е баща на 2-годишно дете, а съпругата му е бременна.

Председателят на журналистическия съюз в Атина нарече покушението "нагло“ и "мафиотско“.

Споделяне

Още от Балкани