Гръцките банки с клонове на Балканите отчитат 85% ръст на печалбите за две години

Гръцките банки, които развиват дейност на Балканите, са отчели печалба от 130 млн. евро за 2004 г., съобщи във вторник гръцкото икономическо издание Нафтемборики.

За период от две години печалбите им са нараснали с близо 85% и са сигнал за добрите перспективи, които пазарите в региона предоставят на гръцките финансово-кредитни институции, посочва изданието.

Пазарите на България и Румъния, които са на път да се присъединят към ЕС, са благодатна почва за големите гръцки банки, които имат 13-процентов дял в региона, включително Турция, пише Нафтемборики.

Миналата година банковата дейност на Балканите е донесла 130 млн. евро печалби в сравнение с близо 70 млн. евро през 2003 г., посочва вестникът.

За 2004 г. Националната банка на Гърция е отчела печалба преди данъчно облагане от 58 млн. евро, което е с 37% повече в сравнение с предходната година.

През 2004 г. печалбата на клоновете на Пиреус Банк в региона е възлязла на 5% от общата печалба преди данъчно облагане или на 10,81 млн. евро.

Целта на институцията, която от началото на годината купи две банки в региона - българската Евробанк и сръбската Атлас банк, е през следващите три години приходите от дейността ѝ на Балканите да достигнат 20% от общата печалба, посочва изданието.

Споделяне

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?