Гръцките банки започнаха да се изкупуват една друга

Петата по големина банка в Гърция “Пиреус банк“ обяви в четвъртък намерението си купи част от акциите на други две финансови институции в страната за 701 млн. евро, предаде АФП.

По думите на председателя на съвета на директорите на “Пиреус“ Михалис Салас става въпрос за 77 процента от “Агрикълчъръл банк“ и 33 на сто от “Хеленик Постбанк“. В резултат на сливането ще се появи кредитна организация с активи надхвърлящи 105 млрд. евро.

Салас отбеляза, че предложението на “Пиреус банк“ е направено “в интерес на обществото, клиентите и акционерите на банките, както и на държавата, за да се подобри бизнес климата в страната“. В последно време властите в Гърция нееднократно призоваваха банковия сектор да се окрупнява, за да може да се противопостави на дълговата криза, от която страна гръцката икономика.

Мрежата от офиси на “Пиреус“ включва 359 поделения с Гърция и 517 в чужбина, включително в България. През първото тримесечие на 2010 г. печалбата на банката е нараснала с 87 на сто в сравнение със същия период на миналата година и достигна 7 млн. евро.

“Агрикълчъръл банк“, която има 505 филиала в Гърция, и “Хеленик Постбанк“, със 145 офиса, за същия период от време натрупаха загуби в размер на съответно 37.6 млн. евро и 25.4 млн. евро.

Споделяне

Още от Балкани

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?