Гръцките блокади на границата влизат в график

Обстановката остава напрегната, загубата на всеки спрян камион е между 150 и 500 евро дневно

Гръцките блокади на границата влизат в график

Протестиращите гръцки фермери, които втора седмица блокират двата основни пункта за преминаване на границата ни – "Кулата-Промахон" и "Илинден-Ексохи", обещаха да въведат графици за спиране на камионите от движение и да ги спазват, за да може превозвачите да си правят сметка и да намалят загубите си от недоволството в южната ни съседка заради пенсионните реформи.

За това се разбра министърът на транспорта Ивайло Московски с протестиращите на ГКПП-Кулата, с които се срещна в петък. Преди това той разговаря по проблема и със заместник-префекта на Централна Македония за област Серес, Гърция, Йанис Моисядис.

Московски обяснил на гръцките фермери, че уважава правото им да изразяват свободно своето мнение и да защитават исканията си, но това в никакъв случай не трябва да води до страдание на други хора, както и до загуби за бизнеса в България. Стачниците му благодарили, че е разговарял с тях и поели ангажимент за пропускането на пратки с вода и храна, както и навременно информиране за бъдещите затваряния на границата.

Моисядис също обещал да съдейства за даването на ежедневната справка за прозорците на спиране на движението на двата гранични пункта.

Московски се е ангажирал блокираните превозвачи да получат храна, вода и химически тоалетни за блокираните превозвачи и е призовал Моисядис да съдейства за осигуряването на същите условия за чакащите хора на гръцка територия.

Като цяло на двата гранични пункта остава напрегната обстановката с преминаването не само на товарните, но и на леките автомобили и автобуси. В петък на два пъти бяха пропускани камиони през ГКПП "Кулата-Илинден" в двете посоки, съобщи привечер МВР. Общо в България влязоха 762 товарни автомобила, 523 излязоха от страната. Леки коли и автобуси преминават свободно през пункта.

На ГКПП "Илинден – Ексохи" обаче не се пропускат всички видове превозни средства, очакванията са пунктът да бъде отворен за леки автомобили след 22.30 часа.

През граничните пунктове Маказа, Златоград, Ивайловград и Капитан Петко войвода трафикът засега е нормален.

По неофициална информация, получена от служители на гръцките гранични власти, е възможно от 12 часа на 6 февруари за 24 часа да бъдат блокирани от гръцка страна пунктовете "Кулата-Промахон", "Илинден-Ексохи" и Маказа.

Междувременно евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки внесе питане в Европейската комисия за компенсации на България заради блокадата на границата.

Действията на гръцките синдикалисти нарушават Договора от Лисабон относно функционирането на вътрешния пазар по отношение на свободното движение на стоки между държавите-членки, аргументира се Джамбазки.

Всеки един български камион, възпрепятстван от блокадата на българо-гръцката граница, търпи загуби между 150 и 500 евро на ден, показват анализите на икономисти, сочи в питането си евродепутатът.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?