Гръцките фермери са получили 425 млн. евро незаконна държавна помощ

Гръцките фермери са получили 425 млн. евро незаконна държавна помощ

Гърция трябва да предприеме действия, за да си върне 425 милиона евро, отпуснати незаконно на фермерите в страната, реши Съдът на ЕС, цитиран от вестник "Катимерини".

През 2009 година гръцкото правителство предостави парични помощи на фермерите заради засегнати от лошо време култури. Според Съда на ЕС финансирането представлява незаконна държавна помощ, която е нарушила принципите на честната конкуренция и трябва да бъде върната.

Фермерите са получили средствата през държавната Застрахователна организация за гръцкото селско стопанство. Разходите са покрити чрез банкови заеми с държавна гаранция, вместо чрез приходи от застраховките на засетите площи.

Съдът на ЕС реши, че подобно отпускане на помощи на частни производители е държавно подпомагане, което е несъвместимо с правилата на вътрешния пазар на ЕС.

"Република Гърция трябва да вземе всички мерки, за да си върне несъвместимата помощ, предоставена незаконно от получателите ѝ", гласи решението на съда.

То идва в много неподходящ момент за правителството на Алексис Ципрас. В продължение на няколко седмици фермерите поддържаха блокади по сухопътните граници на Гърция и някои от големите пътни артерии в страната в знак на протест срещу планираната пенсионна реформа, която предвижда увеличаването на осигуровките им.

Споделяне

Още от Европа

Къде му е мястото на Бойко Борисов?