Гръцките кметове обявиха бойкот на правителството

Гръцките кметове обявиха бойкот на правителството

Гръцките кметове масово отказват да подпомогнат застрашената от фалит страна. Само двама от 325-те кметове на градовете са последвали призива на правителството да преведат своите финансови средства към централния бюджет. Това съобщи директорът на синдиката на кметовете Георгиос Патулис, предаде ДПА.

Причината е, че местните власти се страхуват, че няма да могат да си получат обратно средствата, посочи Патулис. Досега според официалните данни Атина е успяла да събере около 600 млн. евро за финансиране на текущите си задължения от различни държавни и местни институции. Правителството обаче се надяваше сумата да е 2.5 млрд. евро.

Гърция спешно се нуждае от нова помощ от Международния валутен фонд (МВФ) и своите партньори от еврозоната. Страната не е получавала никакви нови финансови плащания от август 2014 г. насам.

"Ако Гърция успее да постигне споразумение с кредиторите си, тя няма да се нуждае от парите на градовете. А ако това не стане, тогава аз не мисля, че с 300 милиона евро страната може да бъде спасена", коментира Патулис.

Той настоява за повече откровеност от страна на правителството. "Само ако те ни кажат, че се нуждаят от парите за изплащане на заплати и пенсии, защото в противен случай ще са във фалит, ние ще сме готови да им дадем парите", посочи Георгиус Патулис.

Кметът на западния крайбрежен град Амфилочия Апостолос Кимисис нарече правителственото постановление "глупаво". "По-малките общини направо могат да затворят вратите", каза той.

На 20 април правителството на Алексис Ципрас нареди на местните власти да прехвърлят своите парични средства от търговските банки в централната банка. Решението за това своеобразно конфискуване на резервите на общинските власти само показва, че времето на Ципрас изтича, коментира тогава агенция "Блумбърг".

Късно в понеделник гръцкият финансов министър Янис Варуфакис заяви, че Гърция е изправена пред опасността да остане без ликвидни средства до две седмици, ако не се постигне споразумение.

Споделяне

Още от Европа

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?