Гръцките медии са необективни, агресивни и сензационни, според Държавният департамент

Държавният департамент на САЩ смята гръцките медии за необективни, агресивни и сензационни, става ясно от информационен бюлетин на ведомството за Гърция, цитиран от солунската агенция МПА.

Гръцките средства за масова информация представляват институция за влияние, те често пъти са агресивни и безотговорни. Обективността им в Гърция не съществува. Повечето от тях са собственост на бизнесмени с огромни комерсиални интереси в различни области на икономиката. Те използват вестниците, списанията, радиотелевизонните си канали, за да реализират търговските си сделки и да оказват политическо влияние, се казва в информационния бюлетин на Държавния департамент.

В него е отделено място и на министерството по печата и информацията на Гърция, като се отбелязва, че то е създадено през 1994 г. и че на него са подчинени атинската информационна агенция (АНА), държавната гръцка телевизия и македонската осведомителна агенция (МПА) със седалище в Солун.

В бюлетина на Държавния департамент се посочва, че за международните новини най-големите частни и държавни телевизионни канали в Гърция използват като източник американския телевизионен канал Си Ен Ен и че малко гръцки вестници и телевизионни станции имат кореспонденти в чужбина, в това число и в САЩ.

Още от Балкани

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: