Гръцките надежди Кентерис и Тану се оттеглят от Олимпиадата

Двамата гръцки лекоатлети, които не се явиха миналата седмица на изненадваща допинг-проба за Олимпиадата, и провокираха първия скандал в Атина, няма да участват в игрите. Спринтьорите Костас Кентерис и Катерина Тану обявиха това след явяването си за обяснения пред дисциплинарната комисия на МОК в сряда.

Костас Кентерис спечели златен медал на 200 метра бягане на Олимпиадата в Сидни и се очакваше да се представи добре и на тази Олимпиада, припомни ББС. Катерина Тану има сребърен медал в 100 метра гладко бягане. Във вторник гръцкият олимпийски комитет обяви, че не е регистрирал Кетерина Тану за дисциплината 100 метра бягане.

Кентерис каза, че е взел решението да изтегли участието си "от чувство за отговорност" заради националните интереси. Той обяви още, че прекратява сътрудничеството с личния си треньор Христос Цекос. "Изложих всички факти по моя случай и заявих, че съм невинен. Изобщо не бях уведомен, че трябва да се явя на допингтест в олимпийското село", каза още лекоатлетът за обесненията, които е дал пред дицсиплинарната комисия.

Екатерини Тану също заяви, че няма да се състезава на игрите в Атина и че е предала акредитацията си на МОК.

Според правилата на МОК неявяването на допинг-проба без основателна причина се третира като положителна проба и може да доведе до изгонване от игрите. След неявявеното за проба, двамата бяха в болница след катастрофа с мотоциклет и МОК на два пъти отложи призоваването им пред дисциплинарната комисия. Случаят стъписа Гърция в петък, деня на откриването на летните Олимпийски игри в Атина.

"Искам да се извиня на гръцкия народ, че няма да бъда на игрите, че няма да мога да се състезавам и по тази причина върнах акредитацията си на МОК днес", каза Тану. По думите ѝ подобно решение е много трудно за един атлет, особено когато Олимпиадата се състои в родната му страна.

Личният треньор на двамата Христос Цекос също се оттегли, но обяви, че не смята, че е допуснал някакви грешки, допълва Ройтерс.

Гръцкият правителствен говорител Теодорос Русопулос коментира скандала с думите: "Това създава лош имидж на страната, не само в регионален аспект, но и в световен мащаб".

Още от Балкани

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: