Гръцките общини протестират срещу правителствено искане за прехвърляне на средства към държавата

Общинските власти от цяла Гърция ще проведат извънредно събрание, след като правителството нареди резервите от държавните предприятия да бъдат поставени в обща сметка, за да помогнат на страната да изпълни финансовите си задължения и да избегне дефолт, предаде Асошиейтед прес.

След извънредния указ средствата от всички държавни организации - от болници до местни органи на властта - ще бъдат предоставени на държавата под формата на краткосрочни заеми.

Кметът на Атина Йоргос Каминис заяви, че неговата община ще докаже, че указът е неконституционен, а други местни кметове заявиха пред гръцки медии, че обмислят обжалване на заповедта в съда. Опозиционните партии също изразиха възмущение от мярката.

Вчера гръцкото правителство издаде извънреден указ, призоваващ местните власти да прехвърлят всичките си парични резерви в централната банка на страната, тъй като тя е изправена пред криза с ликвидността.

Държавните организации са задължени да вложат паричните си резерви и да прехвърлят срочните си депозити в Банката на Гърция, се посочва в указа.

Наредбата е издадена заради изключително спешните и непредвидими нужди, се допълва в указа.

Според гръцкия сайт нюз.ин, който се позовава на агенция Блумбърг, сумата, която гръцката държава може да осигури от прехвърлянето на всички парични резерви в централната банка на страната, е два милиарда евро.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа